Friluftsfrämjandet i Ockelbo, där Per Wilhelmsson är ordförande, hade just lagt nya avloppsledningar till stugan. Medlemmar gör vad de kan för att hålla anläggningen i bra skick, så det hänger bara på vädergudarna…
Rönnåsen har en stolt historia. Toppstugan är den första byggnaden i Gästrikland som den kände arkitekten Ralph Erskine ritade. Och Rönnåsen var första skidanläggning i Gästrikland som investerade i en riktig ankarlift, invigd 16 januari 1966. Den skidsäsongen kom det cirka 20000 besökare till backen och betalade åtta kronor för tio åk.
Nu har antalet besökare minskat, men Rönnåsen är fortfarande mycket populär bland barnfamiljer och bland mor- och farföräldrar som lär barnbarn att åka i den backe där de kanske själva har lärt sig att köra utför.
Anläggningen besöks också av många skoteråkare och av besökare som åker pulka, grillar och tar en fika samt njuter av utsikten med hela Ockelbo och med de i fjärran synliga massafabrikerna i Norrsundet, Karskär och Skutskär.
Per Wilhelmsson tittar ut över anläggningen och berättar att Friluftsfrämjandet har lagt ut bark för att få en jämnare markyta i den nedre delen av familjebacken, men ovanför är det ojämnare och det behövs ungefär tre decimeter snö för att föreningen ska kunna köra ut med sin pistmaskin.
- Om snön kommer före sportlovet ska det finnas en preparerad backe, lovar han. Och då kommer toppstugan att vara öppen så att det går att ta en fika.

Text Erik Andersson