Föreningsdagarna eller Morgondagarna, som MIX valt att benämna årets evenemang, är en årlig sammankomst för representanter från landets 30 marknadsföreningar och från Paraplyorganisationen Marknadsförbundet. Under dagarna lyssnar man på olika föreläsningar som inte sällan tangerar ämnet marknadsföring/kommunikation, nätverkar och byter erfarenheter från föreningsarbetet.
- Innehållet har ändrats en hel del under de 20 år som Föreningsdagarna har arrangerats. Och idag ligger fokus på att ge deltagarna både inspiration och erfarenhetsutbyte, säger Jan Fager, VD på Sveriges Marknadsförbund.
När det gäller värdskapet för de årliga Föreningsdagarna bestäms det från år till år.
-Beslutet tas i Marknadsföringskommittéen där ju representanter för de lokala föreningarna finns representerade. Här lägger man även riktlinjerna för vad träffarna generellt ska bestå av. Planerandet och upplägget i detalj får sedan den arrangerande föreningen ansvara för, säger Jan Fager.
I år arrangeras som tidigare nämnts Föreningsdagarna av marknadsföreningen i Gävleborg, MIX, och temat för årets evenemang är Relationer. Enligt Anette Eliasson har man valt detta tema för att det helt enkelt ligger i tiden. Hon säger:
- I tider när produkter och tjänster blir alltmer lika varandra, blir relationerna med kunderna en faktor som särskiljer. Vi tror därför att många kan vara intresserade av hur man blir ännu bättre på sådant, därav temat Relationer.
Under dagarna på Engeltofta kommer deltagarna att få lära sig mer om Kundrelationer och CRM. Men det blir även fokus på lite mer oväntade områden som ”Smakfulla relationer till Dominikanska Republiken” och ”Relationer till Svensk Whisky”.
Anette Eliasson hoppas att arrangemanget ska ge henne ett större nätverk, att MIX på sikt får
fler medlemmar och att hon ska få mycket inspiration till föreningens framtida arbete. Jan Fager däremot ser fram emot att träffa alla nya föreningsrepresentanter och Gävleföretag.
-Det var länge sedan jag var i Gävle. Och jag har ju sett programmet och jag hoppas att Mackmyra är inblandat på något sätt, säger han och skrattar.