- ”Efter ett tufft arbete har juryn nu utsett årets fem regionvinnare och finalister till riksfinalen i tävlingen Swedbanks Företagarpris 2009. Från vår region - och den är stor, från Östergötland och Örebro län i söder till Dalarna, Gävleborg och vidare till Norrbotten i norr – så har Magnus Dandanell, Mackmyra Svensk Whisky AB, Valbo vunnit”, säger Per-Ove Bäckström på Swedbank i Gävleborg.

Fem intressanta företag i Sverige kommer att ställas mot varandra i finalen som går av stapeln i Stockholm den 11 mars. Vinnaren koras och offentliggörs under pompa och ståt på konferensen Vårt Ekonomiska Läge på Kungliga Operan dagen efter.

Företagarpriset belönar företagarens vision och drivkraft, idé- och innovationsrikedom, handlingskraft och ledarskap. Företagaren ska uppvisa gott ledarskap och vara en aktiv nätverkare. Dugligheten ska också visas genom uthållig tillväxt och resultatförbättring i verksamheten.

– Framgångsrika företag spelar en avgörande roll för utvecklingen i vårt område och i hela Sverige. Priset är ett sätt för oss att sätta ytterligare fokus på företagandets betydelse och att lyfta fram goda förebilder i rampljuset. Här i form av regional vinnare och en av de slutliga fem finalisterna, säger Per-Ove Bäckström, Bankchef i Swedbank Gävleborg.

Vinnaren får förutom äran en stor profilannons i Dagens Industri, samt en studieresa till Kiev, Ukraina, tillsammans med övriga finalister.

Mackmyra Svensk Whisky är Sveriges enda producent av maltwhisky och grundades 1999. Man har tagit fram två unika recept baserade på svenska råvaror. De första flaskorna såldes 2006 och sålde slut på en timma, det är en prestation, säger Per-Ove.

Juryns motivering:
Mackmyra Svensk Whisky AB.
En Svensk maltwhisky på systembolaget – från idé till verklighet på 10 år!
Ägarna har på ett långsiktigt, kreativt och drivande sätt inte bara förverkligat idén om ett Svenskt whiskyproducerande företag utan skapat en upplevelseindustri.
I centrum har hela tiden varit den lokala förankringen, noggrannhet och kvalitet!
Marknadsföringen har varit en succé. Genom att släppa få buteljer per årgång har man skapat hysteri och långa köer utanför Systembolaget för att komma över dessa O-trovärda flaskor. Att man säljer fat innan whiskeyn är producerad skapar en mystik där man kan besöka sitt fat (sitt barn) och få en guidning runt whiskeyproduktionen och smaka på olika årgångar m.m.
Mackmyra Svensk Whisky AB har i dag lager på 5 orter utspridda i landet där man på samtliga ställen har knutit hotell och restauranger till sig för att saluföra varumärket ”Mackmyra Svensk Whiskey AB ”

Övriga finalister kommer från Stockholm, Halmstad, Göteborg och Borås.
Förra året avgick Richard Båge och Rustan Panday från Mediaplanet AB med segern.

Rösta på din favorit
Nu finns det presentationsfilmer, där finalisterna presenterar sig själva och sitt framgångskoncept på webbsidan swedbank.se/foretagarpriset . Du kan vara med och rösta på din favorit, när du har öppnat dennes film. Passa på och rösta på ditt lokala företag!

Mer om Företagarpriset 2009 finns just på http://www.swedbank.se/foretagarpriset

För ytterligare information:
Per-Ove Bäckström, bankchef Swedbank Gävleborg, tfn: 0730-884777
Östen Petterson, marknadschef Swedbank Gävleborg, tfn 070-5139973