– Vägen mot en starkare världsekonomi är som en smal spång över en sank myrmark, säger Björn Lindgren, ekonom på Svenskt Näringsliv.

För de svenska exportföretagen faller efterfrågan fortfarande. Varsel i industrin fortplantas till handeln och tjänstesektorerna vilket spär på hushållens oro och är återhållande på konsumtionen. Företagen väntar med investeringar till dess att tecknen på stabiliseringen i världsekonomin blir starkare. Hushållens konsumtion hålls trots detta upp av en god inkomstutveckling.

– Det är ett fortsatt oroligt läge i ekonomin och tittar vi på hur Svenskt Näringslivs företagarpanel i Gävleborgs län svarat så stämmer den bilden överens med övriga landet. Under de sex senaste månaderna har det varit ett tufft läge i länet, säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv.

Framtidsförväntningen hos panelen är något starkare men det är fortsatt svagt positivt till en ökad sysselsättning.

– I den uppförsbacke som våra företag nu befinner sig är det extremt viktigt med extra skjuts från våra politiker och arbetsmarknadsparter. Det måste bli enklare att driva företag, enklare att anställa, enklare att ta ett jobb och framför allt enklare för företagen att anpassa sig till konjunkturnedgångar, säger Lotta Petterson

Ett återkommande problem som, trots hög arbetslöshet lyfts fram är att många företagare har svårt att hitta medarbetare med rätt kompetens.

- Stora grupper av arbetslösa står i praktiken inte till arbetsmarknadens förfogande. De saknar relevant kompetens eller har varit arbetslösa så länge att de har svårt att få arbete oavsett konjunkturläge. Sverige har stora utmaningar i att stärka arbetsmarknadens funktion för att få fler i arbete och göra det mesta av den internationella efterfrågan, säger Björn Lindgren.

För ytterligare information:
http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/gavle/smal-spang-over-sank-mark-i-gavleborg_186197.html