I mitt jobb som regionchef för Svenskt Näringsliv träffar jag många företagare och jag blir alltid lika imponerad. Det finns en kraft hos dessa företagsamma människor som är helt avgörande för vår fortsatta välfärd.

Att företagare i vårt land har lyckats bra beror till stor del på deras förmåga till nytänkande och förnyelse. Det beror också på framsynta politiska förändringar från både socialdemokratiska och borgerliga regeringar.

På senare år har den politiska förändringstakten avtagit. I en värld där allt fler länder vässar sin konkurrenskraft riskerar Sverige att stanna upp. Det hotar både jobb och välfärd. Därför, våra nyvalda politiker, önskar jag följande:

För alla politiker gäller det att kontinuerligt förbättra förutsättningarna för jobbskaparna i Sverige. Varje jobb som skapas är viktigt.

Hela utbildningskedjan – från grundskola till högskolor och universitet – behöver stärkas. Företag måste kunna hitta den kompetens de behöver.

Sverige måste fortsätta att vara ett öppet land. Vi behöver den kompetens och den arbetskraft som våra nya medborgare för med sig.

Företagen behöver stabila grundförutsättningar. Vi behöver en bättre fungerande infrastruktur med både pålitliga transporter och en säker och konkurrenskraftig energiförsörjning.

Sverige behöver fler och aktiva ägare som kan bidra till att utveckla företag och jobb. Våra skatter måste vara konkurrenskraftiga för att Sverige ska vara ett attraktivt land för både företag och människor.

Vår arbetsmarknad måste bli mer inkluderande. Idag stänger höga trösklar många människor ute. Om risken med att anställa en person minskar blir det fler som vågar, då blir jobben fler.

Det är inte genom att klamra oss fast vid det gamla som vi bäst förbereder oss för morgondagen. Våga lyft blicken och ta vara på de nya möjligheterna. Det är bara så vi kan skapa förutsättningar för morgondagens jobb och allas vårt välstånd.

Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv