Det hela började 1962 när Erik Petterson startade företag för att tillverka 2 000 järnbeslag till en väskfabrik i Gävle. Hammaren som inspirerade till starten finns kvar någonstans.
- Den ligger här någonstans och skräpar, men man borde väl leta reda på den och sätta den inom glas och ram, säger Erik och skrattar.
Entreprenörskapet ligger i blodet. Farfar hade nämligen handelsträdgård i Ockelbo och skrädderi i Jädraås. Till det kan nämnas att Erik är en avbild av sin farfar. Pappa var trädgårdsmästare på Hemlingby Handelsträdgård, ungefär där Kryddstigen mynnar mot Norra Kungsvägen. Men Erik Pettersson vansläktas dock när det handlar om odling.
Den ursprungliga verkstaden utvecklades så småningom till bilverkstad, där för övrigt skribentens första bil, en Taunus, hölls vid liv i flera år. Bilverkstaden låg på det gamla Nordost i ett gårdshus. Bygget av anläggningen i Kryddstigen 1978 innebar möjlighet att utveckla verksamheten med försäljning av alla sorters maskiner för fastighet, trädgård, skogsbruk, sjön mm - flaggstänger, motorsågar, gräsklippare, pumpar i alla former och fasoner mm. Och naturligtvis service för alla maskiner i sortimentet, ett viktigt element när det gäller verktyg som används i tuffa miljöer. Dessutom är Erik Pettersson engagerad i Kryddstigens företagarförening.
Petterssons på Kryddstigen går mot strömmen! När andra slimmar sina lager och drar ner på sortimentet gör Erik Pettersson precis tvärtom! Men så har han också kunder över hela Sverige och även i andra länder, bland annat England, som ringer när de inte hittar reservdelar till någon gammal maskin.
- Jag tycker det är skönt att ha flera ben att stå på, säger Erik Pettersson. Men det viktigaste är att kunna ge bra service till alla som kommer hit , vare sig det blir affär eller inte.
Den 14 mars har Petterssons på Kryddstigen öppet hus för att fira sitt 50-årsjubileum. De flesta av de stora leverantörerna skickar sina representanter som kommer att ge goda råd till alla som har någon fundering inför ett köp eller hur man skall nyttja sin maskin ännu bättre.
- Vi bjuder på fika hela dan och sen blir det lite överraskningar också, säger Erik Pettersson och ser klurig ut.
Vi kan väl i alla fall avslöja att det kommer både att låta och synas att Pettersson på Kryddstigen firar 50 år!