Som minst måste privatpersonen skänka 200 kronor vid samma tillfälle, och minst 2 000 kronor på hela året för att kunna nyttja de nya skattereglerna. På det totala gåvobeloppet är skattereduktionen 25 procent. Den högsta summan som en privatperson kan erhålla är 1 500 kronor, då krävs att man skänker minst 6 000 kronor.

Ideella föreningar, registrerande trossamfund och stiftelser som arbetar för att hjälpa människor med svårigheter eller att stödja vetenskaplig forskning kan ansöka om om att bli gåvomottagare.

Privatpersoner som vill vara en hjälpande hand bör vara noggrann med att undersöka om organisationen är godkänd som gåvomottagare. Under februari månad kommer en lista att läggas ut över godkända organisationer på skatteverkets hemsida.

I din inkomstdeklaration begär du slutligen skattereduktionen för det beskattningsår du givit gåvan.

På skatteverket.se, under skattereduktion för gåvor, kan man läsa om alla de villkor som ställs. Både för givaren och för att bli godkänd gåvomottagare.

Den nya lagen får dock kritik. "För begränsad, för krånglig och för dyr", menar Frivilligorganisationernas insamlingsråd i en artikel i TT. Reformen beräknas kosta 300 miljoner kronor om året.

Syftet med skatteminskningen är få fler privatpersoner att ge donationer och att stärka den ideella sektorn.

För mer information:
http://www.skatteverket.se/privat/skatter/betalafatillbaka/skattereduktionforgavor.4.5fc8c94513259a4ba1d800064144.html