Från nyår kan företag få rättsligt prövat fall då stat, kommuner och landsting säljer varor och tjänster på konkurrensutsatta marknader. Det är värdefullt att gränserna för offentliga sektorns näringsutövning klargöras. Vi hoppas dock att lagen primärt ska bidra till självsanering.

Problemen med konkurrens från offentlig sektor är påtagliga, särskilt för små företag som bedriver verksamhet på lokala marknader. I Gävleborg uppger nästan var tredje företagare att de utsatts för konkurrens från offentlig verksamhet! Denna osunda konkurrens försvårar för småföretag att verka och växa.

Exempel på sådant som ifrågasatts är bl.a. den kommunala sektorns försäljning på marknaden av brandskyddsutrustning, växter, tryckeritjänster, elinstallationer och diverse konsulttjänster. Andra exempel är att kommunal sektor bedriver gym, restaurang och resebyråverksamhet. Problemen är störst inom tjänstesektorn.

Vi hoppas nu att lagen primärt ska kunna bidra till en självsanering genom att offentlig sektor på eget initiativ ser över och upphör med sådan verksamhet.

Vår uppmaning till kommunerna i Gästrikland är att genast ta tag i denna fråga och se över sin verksamhet i ljuset av den nya lagstiftningen. För det vore olyckligt om någon kommun i Gästrikland tvingas ställa sig i skamvrån med dumstruten på.

Vi på Företagarna kommer att följa den fortsatta utvecklingen med stort intresse. Det är viktigt att den nya lagen ger avtryck i verkligheten. För då kommer den att bidra till ett förbättrat företagarklimat.


Thomas Wanke
Företagarna Gävleborg