- I och med kulturveckan har startskottet gått för vårt Open Call, där nu alla som vill kan skicka in förslag till den ansökan som ska vara inne om ett år, säger Anna-Karin Ferm som är projektledare. Vi vill att alla som har idéer i Gävle med omnejd ska lämna in dem till oss. Förslagen kan gälla både för tiden fram till 2014, under själva kulturhuvudstadsåret, men också tiden därefter. Alla föreningar, organisationer, amatörer eller etablerade artister och konstnärer med flera som har visioner om hur de själva skulle vilja forma kulturhuvudstadsprojektet kan lämna in sina förslag. Vi vänder oss också till personer eller grupper som inte är etablerade i kulturella kretsar men som ändå har goda idéer. På så sätt vill vi utveckla kulturlivet. Kulturhuvudstadsprojektet är inte en egen enhet skild från Gävles övriga kulturliv – tvärtom. I Gävle med omnejd finns ett fantastiskt rikt och brett utbud för olika kulturella smaker, och vi vill att alla invånare i regionen ska tänka till och med öppen fantasi vara kreativa och komma med idéer. Att alla ska kunna bidra och alla ska kunna ta del av kulturen; det är vad vi kallar för Kulturell Allemansrätt.

- Att bli Europas kulturhuvudstad handlar inte bara om Gävle utan om hela regionen, om Gävleborg, säger Mats Öström, chef för Kultur & Fritidsförvaltningen. Projektet skapar möjligheter även utanför Gävle. Vi söker samarbete exempelvis med Dagermansällskapet i Älvkarleby, Wij Trädgårdar i Ockelbo, Järnriket Gästrikland med flera. Om eller när Gävle utses till kulturhuvudstad kommer värdskapet att bli en angelägenhet för nationen Sverige. Staten och EU kommer att gå in med pengar. Det skulle kunna betyda mycket för näringslivet i Gästrikeregionen och inte minst för turistnäringen.

- Gävle som kulturhuvudstad är viktigt för att sätta regionen på kartan, säger kommundirektör Göran Arnell. Alla kommuner måste skapa goda förutsättningar genom exempelvis infrastruktur, skola, boende och omsorg men det måste finnas något mer för att det ska vara en attraktiv stad. Kulturen är som grädde på moset, det som ger en meningsfull fritid. Något som får Gävle att sticka ut. I och med beslutet att ansöka samlas alla kring en gemensam satsning, ett gemensamt mål. Det gäller förutom olika kulturella aktörer och allmänheten också de kommunala förvaltningarna. Varje enhet blir viktig för att det ska bli en bra helhet.

- Det är bestämt att det är en svensk stad som år 2014 ska vara Europas kulturhuvudstad, säger Mats Öström. Ansökningsförfarandet är utformat som en tävling för att man från EU-nivå vill stimulera till kulturell utveckling. Man skulle kunna jämföra det med när städer tävlar om att bli värd för OS. Därför kan vi i Gävle nu i första skedet inte fullt ut avslöja vilken strategi eller vilka planer vi har. Det vore att skänka bort eventuella trumfkort till konkurrenterna.

Kulturhuvudstad Gävle var representerad på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg tidigare i höst. Där presenterades Gävle med litteraturen som utgångspunkt, förlag, bibliotek, författare med mera. Det var ett tillfälle för kandidatstaden Gävle att dels att visa upp tillgångar och ambitioner men också att knyta viktiga kontakter.

- Gävle är redan en fin kulturstad, säger Anna-Karin Ferm. Nu behöver vi alla goda idéer från regionens invånare för att växla upp till att bli Europas kulturhuvudstad.

Fakta:
1 april 2007 togs beslut om att Gävle ska ansöka om att bli Europas kulturhuvudstad 2014.
I oktober 2007 bjuder kulturhuvudstadsprojektet in till Open Call. Alla som vill kan lämna idéer kring kulturen i Gävle med omgivande region.
Oktober 2008 lämnas Gävles ansökan om att bli Europas kulturhuvudstad 2014 in. Dessförinnan ska ansökan samordnas och utformas.
2010 fattar EU´s kulturministrar beslut om vilken stad som blir kulturhuvudstad 2014.
2010-2014 genomförs de olika kulturella projekten i regionen med 2014 som höjdpunkt.
2015 och framåt tar regionen del av det fortsatt berikade kulturlivet och därtill andra positiva spinn off-effekter exempelvis inom turism och näringsliv.

Text och foto: Kristina Hellerstedt Sundin