Jag träffade Alan och Jeanette på en restaurang i Chania på Kreta. Han har varit polismästare och hon haft affär. För tre år sedan bestämde de sig för att flytta till Kreta efter att kollat runt på andra grekiska öar. Alan ville bort från den dystra engelska ön med dålig politik, ökad brottslighet och sämre ekonomiska förutsättningar. Nu bor de mitt ute på den kretensiska landsbygden. Tempot är lugnare och människorna öppnare. Nu har den ekonomiska krisen hunnit i kapp dem i Grekland.
Kreta har i tusentals år varit utsatt för olika erövringar av turkar, venetianer och egyptier. De har satt sina spår i kulturen i de olika arkitekturerna. Det var många år sedan. Nu har kretensarna fokus på turismen. Det är deras största mjölkko och det märks på kommersen. Går det klå en turist på pengar så finns det ett arbete. Ditt namn i silver, färsk frukt eller massage på stranden. Här finns sanna entreprenörer.
Det märks att kretensarna, liksom svenskarna är ett tryggt folk. De litar på systemet. Vad händer när systemet kollapsar i Europa? Turisterna kanske sinar och solstolarna kommer stå outhyrda. Tomater som är en stor exportvara har stött på patrull varvid många drivhus står tomma. Kretensarnas långsamma tempo har blivit deras akilleshäl. Det kanske är slut med siesta och brädspel på stranden