- Under min uppväxt i Valbo hade vi runt 25 hästar från 1975 och framåt, berättar Glenn Pettersson. Min pappa Stig är travamatör så därför var det främst travare, men även några hopphästar. Från 1996 har vi själva anlitat hästtandläkaren Jan Hagström för våra egna hästar och vid den tidpunkten var det något ganska nytt. Men när man såg de positiva effekterna och hur bra hästarna mådde av det så blev det en självklar del av omvårdnaden av hästen. Jag har alltid varit intresserad av miljö och natur men arbetade som inköpare på Ericsson sedan 1995. Under 2001 och 2002 var det många som blev uppsagda och jag var i en av de sista grupperna som så att säga slussades ut därifrån. Alla uppsagda gick vidare till Antennprojektet som jobbade aktivt för att alla skulle få en ny utbildning, en ny anställning eller möjlighet att starta eget företag. Jag var helt på det klara med att jag ville ha ett arbete med en annan inriktning än mina tidigare jobb. Jag ville komma bort från stressen och arbeta med antingen människor eller djur. En period funderade jag på att bli massör, homeopat eller akupunktör men när min pappa Stig kom med idén att jag kunde bli hästtandläkare så bestämde jag mig direkt.

Det finns inget färdigt utbildningsprogram för att bli hästtandläkare utan man får helt enkelt sätta ihop sin egen utbildning. Glenn Pettersson började med att kontakta Jan Hagström, som är Sveriges mest kände hästtandläkare och har varit verksam längst tid i landet, för att be om att få vara lärling hos honom. Efter ett besök hos Jan i Växjö åkte Glenn vidare till USA för att utbilda sig vid American School of Equine Dentistry i Virginia strax utanför Washington. Därefter tog lärlingstiden hos Jan Hagström vid vilket innebar totalt elva månaders utbildning.

- Företaget Gävle Hästtandvård startade jag redan 2002 men började inte arbeta förrän 2003. Under uppstarten fick jag hjälp genom Antennprojektet och senare genom Etablera. Jag fick bland annat hjälp att lägga upp budget och se över hur mycket pengar som skulle komma att läggas på marknadsföring, inköp, bilkostnader och så vidare. Det var bra att i förväg kunna se de faktiska kostnaderna som skulle komma. Jag hade stora utgifter i början när jag köpte in alla dyra maskiner och verktyg och bytte till en billigare bil för att ha råd med allt.

- Till andra som också funderar över att starta eget företag skulle jag vilja säga att det är viktigt att välja rätt nisch. Ju smalare nisch och ju högre kompetens du själv har desto mer kommer du kunna ta betalt. Av samma anledning bör man ju inte heller välja en överetablerad bransch. Om konkurrensen är liten och tjänsten efterfrågad så blir starten av företaget lättare. Ett annat tips är att låta någon annan sköta administrationen som bokföring och bokslut. Det är väldigt smidigt, man vet att det blir riktigt gjort och personligen tycker jag att det är väldigt skönt att slippa jobba med den biten.

Glenn Pettersson betonar vikten av kompetens och att arbeta professionellt. För att själv kunna arbeta så har han besökt de främsta hästtandläkarna i världen och tagit till sig deras metoder och arbetssätt. Att Glenn själv också är ett proffs märks inte minst på kunder som Fredrik B Larsson, Glen Norman, Jörgen Westholm och Erik Lindegren.

- Idag jobbar jag som hästtandläkare och håller även föreläsningar för ridklubbar, inom travsporten, på KY-utbildningar med mera. Jag har idag också ett samarbete med några veterinärer. Någon konkurrenssituation ser jag inte för det finns så många hästar. Det är viktigast för mig är att kunskapen sprids och förs vidare eftersom det kan hjälpa så många hästar till att bli lugna och fina.

Text: Kristina Hellerstedt Sundin