Hon fortsätter:
-Det är ju en fantastisk möjlighet för adepterna att helt kostnadsfritt få en mentor som de kan bolla idéer med. För många nya företagare kokar huvudet av idéer, de är så otroligt kreativa och då är det toppen att ha någon som hjälper en att strukturera upp allting. Adepterna brukar ofta ha svaren på de frågor de själva ställer men det krävs inte sällan lite coachning in i det rätta företagstänket för att nå dit.
Mentorprogrammet smygstartade redan under mars då man arrangerade en ”förträff” för att mentorer och adepter skulle få känna lite på varandra innan de parades ihop två och två.
-Vi hade något som vi kallar speedmeeting och som gick ut på att alla fick prata med alla. Efter träffen och innan jag satte ihop paren bad jag sedan deltagarna att de skulle höra av sig om de önskade någon särskild adept/mentor. Jag bad dem också att i ett mail berätta vad de önskar få ut av programmet. Utifrån det har jag med hjälp av NyföretagarCentrum Gästriklands rådgivare satt ihop paren. Jag tror att det har gått bra för jag vet att flera av paren började träffas direkt efter att de parats ihop, säger Annika Wiberg.
Den stora nyheten för årets mentorprogram är att man kommer att fokusera mer på att låta deltagarna lära känna varandra.
-Det här innebär att vi kommer att bjuda in föreläsare till våra träffar istället för att gå ut på studiebesök på företag. På detta sätt hoppas vi få mer tid för internt erfarenhetsutbyte i gruppen. De här adepterna är så hungriga så de har inte tid att sitta och lyssna på någon för länge.
Mentorprogram är något som arrangeras på NyföretagarCentrums lokala kontor runt om i hela Sverige. Programmet pågår under ett år och tanken är att paren ska träffas minst en gång i månaden.
-Månadsträffarna sköter paren själva. Det är tänkt att adepten ska vara initiativtagaren och den som kontaktar sin mentor och bokar möten. Adepten hittar också på ämnen som han/hon vill prata om och förbereder mötena, berättar Annika.
I programmet ingår även gemensamma arrangemang för de 20 paren. Dessa arrangemang står NyföretarCentrum Gästrikland för. Annika Wiberg berättar:
-Förutom kick-offen som vi hade den 14 april kommer vi även att träffas i maj, någon gång i september och i november. Sedan har vi en avslutning framåt januari-februari 2012.
För att få mer information om NCGs mentorprogram framöver vänligen kontakta NyföretagarCentrum Gästikland, mail: gastrikland@nyforetagarcentrum.se, telefon: 026- 10 11 50.