Företagshotell är ett populärt koncept med kompletta kontorslösningar och mycket flexibla hyresvillkor för både små och stora företag. Som hyresgäst har man ett fullt möblerat kontor men oftast finns det möjlighet att möblera med egna möbler också. Man har tillgång till gemensamma ytor och funktioner och i en del fall även restaurang. Det största företagshotellet som finns i Gävle är Teknikparken med ca 100 företag som sysselsätter ca 500 personer. Gävles senast tillskott är företagshotellet på Upplandsgatan 6 och det rustas för fullt. Flera företag har redan hunnit flytta in.

När man kommer in genom entrén på Upplandsgatan 6 möts man av en välkomnande toppmodern öppen samlingsplats med kök och sittplatser. Fräcka tågvagnar sitter som fototapeter på varsin sida och med tavlor och andra detaljer går temat inte att ta miste på.

– Vi har försökt fånga den röda tråden, eller linjen kanske man ska säga i tågtermer, på väggar och inredning, berättar Mattias Karlsson. Samlingsplatser och konferenslokaler ska alla få passande namn.
– "T-centralen" känns det naturliga namnet på köket i entrén. Vi har många namnförslag. Till och med till toaletterna faktiskt, vad sägs om Ändstationen?, skrattar Mattias.

Företagshotellet rymmer också en motions- och SPA-avdelning på nedre plan med gym, bastu och bubbelpool. Där finns sedan tidigare ett fantastiskt konstverk av Hans Tjörneryd med stenar och guld och med rätt belysning blir upplevelsen total - det är en "Guldgruva" helt enkelt.
– Vi tror att många företagare uppskattar att det finns motionsmöjligheter på företaget, hälsan är viktig för många och en stunds avkoppling kan göra susen, säger Peter.

Både Mattias och Peter har tidigare varit ICA-handlare men sedan många år äger och driver Peter flera fastigheter i andra bolag och föreläser även på Högskolan i Gävle. Mattias har nyss klivit av ICA-tåget och tillsammans med Peter ska de nu försöka få ett gemensamt företag att gå som tåget - Sveahem. Att första projektet tillsammans blev ett företagshotell är ingen slump.

– Det startas fler och fler nya företag i regionen och vi hoppas förstås att den trenden fortsätter. Går det här bra köper vi gärna en ny fastighet och utvidgar verksamheten, säger det båda bröderna samtidigt. Beroende på vad den potentiella nya fastigheten har för geografiskt läge och karaktär så ska det självklart finnas en röd tråd även där.

Fördelar med ett företagshotell

– När man startar eget företag så är det kanske inte alltid är ett alternativ att sitta hemma på sin kammare då den sociala biten spelar stor roll i arbetslivet, säger Mattias. - Dessutom anpassar vi lokalerna efter hyresgästernas behov. Storlek, möblemang, färg och form fixas efter önskemål.

– En annan fördel med att hyra kontor på företagshotellet är att alla kostnader kommer på en och samma faktura. På så sätt slipper man ha avtal med flera olika leverantörer själv, inflikar Peter. Jämfört med en traditionell kontorslokal kan man spara mellan 15 och 35 procent på kontorets totalkostnader.

Flexibiliteten i hyresavtalen är hög. Kontoren kan hyras från en månad upp till flera år. Avtalet skräddarsys helt och hållet efter kundens behov. De många fördelarna har medfört att företagshotell idag är den snabbast växande nischen på den europeiska fastighetsmarknaden.

Ett företag som redan hunnit flytta in i lokalerna är Lewab. Att det rustas för fullt är inget man störs av utan ser fram emot slutresultatet.

– Det här kommer att bli kanon, säger Lars-Erik Wallin, som äger elfirman Lewab. När man som jag är ensamföretagare eller om man bara är några stycken är det en perfekt lösning. Man har alltid arbetskamrater. Dessutom kan man knyta bra kontakter och nätverka och faktiskt göra affärer med varandra, säger han.

En annan hyresgäst på Upplandsgatan 6 är SMT, Svensk Magasintjänst som bland annat arbetar med digital dokumenthantering.
– Att flytta in på ett kontorshotell är enkelt och kräver inga investeringar. Ägaren har redan gjort de investeringar som behövs när det gäller IT och telekommunikation, möbler, konferensrum, kopierings- och faxmaskiner, kök, receptionsutrymmen osv. Du slipper alltså alla uppstartskostnader när du flyttar in i de nya kontorslokalerna, säger Robert Holmström på SMT.

För mer information kontakta Peter Karlsson, VD, tel 026-51 44 77, 070-662 31 60, peter@sveahem.se eller Mattias Karlsson, Fastighetschef, tel 026-51 44 77, 070-377 44 77, mattias@sveahem.se

________

Sveahem är ett fastighetsbolag med verksamhet i Gävle och Sandviken. Man hyr ut både bostäder till privatpersoner och verksamhetslokaler till företag. Senaste tillskottet är Upplandsgatan 6 i Gävle. Företagshotellets målsättning är att man som hyresgäst ska känna sig nästan som hemma, fast på jobbet.