Hans Astorin har jobbat både som företagare och som anställd med administrativa arbetsuppgifter, bland annat på Länsstyrelsen i Dalarna. Hans Astorin flyttade med familjen till Falun 1991 och där de bor kvar. Han är VD på ALMI sedan 2003 och nu har ansvaret fördubblats i och med samma ansvar för ALMI i Gävleborg. Dalarnas och Gävleborgs Län är ungefär lika stora befolkningsmässigt, ca 275.000 i båda.
- Man diskuterar en sammanslagning av ALMI-bolagen i Dalarna och Gävleborg men beslutet kan tas tidigast i september eller oktober, säger Hans Astorin. Det skulle bli flera fördelar för oss, bland annat en större kapitalbas på 500 miljoner, större flexibilitet, bättre stöd och underlag för innovationer, EFS och vårt mentorprogram.
- Dessutom skulle det minska kostnaderna med bara en styrelse och en VD, fortsätter Hans Astorin. De pengarna skulle vi i stället kunna lägga på verksamheten för att öka servicen till våra kunder.
Totalt skulle ett sammanslaget ALMI Dalarna-Gävleborg få en personalstyrka på 30-35 personer.
- Många kan känna oro inför en omorganisation, men jag anser att den oftare är stimulerande för utvecklingen av organisationen, säger Hans Astorin. Vi kommer i vilket fall att behålla den nuvarande strukturen som idag. Frågan handlar mer om sätet skall hamna i Borlänge eller Gävle.
Blir det Gävle som blir sätet för ALMI Dalarna-Gävleborg kommer det förmodligen att bli en styrelseordförande från Dalarna eller tvärtom. På sikt kan det också bli en tydligare lokal förankring i norra Hälsingland.
- Finansiering, att låna ut pengar till företag är en kärnverksamhet, säger Hans Astorin. Vi har möjlighet att ta lite större risker än bankerna men ofta jobbar vi tillsammans. Vilken bank det är spelar ingen roll för oss.
- Men inga beslut om finansiering tas utan en ordentlig genomgång av förutsättningar och hur vi ser på långsiktig hållbarhet, fortsätter Hans Astorin. Det gäller som kreditgivare att också ta ansvar så att inte låntagaren hamnar i en besvärlig situation om investeringen eller projektet inte fungerar som det är tänkt.
ALMI har ett bra samarbete med alla slags banker och andra finansieringsinstitut som Norrlandsfonden m fl
- Tack vare vår utlåning kan många nya företag startas och etablerade företag växa vilket innebär bra möjlighet till att skapa många nya arbetstillfällen, säger Hans Astorin.
Om den nya regleringsstandarden för bankerna, Basel III, blir verklighet om något år tvingas bankerna att öka kapitaltäckningsgraden (kapitalbasen i förhållande till de riskvägda tillgångarna) och då kommer ALMI att få en ännu viktigare roll inom finansiering.
- Förutom finansiering är rådgivning till nystartande företag en betydelsefull del av verksamheten, säger Hans Astorin. Det är ofta ett stort steg att bli företagare och vi kan hjälpa till att skapa bra förutsättningar tillsammans med andra aktörer.
Generellt tycker Hans Astorin att regelverket för små och medelstora företag borde förenklas så att företagen kan lägga mer krut på verksamheten och mindre tid på pappersarbete.
ALMI i framtiden enligt Hans Astorin:
+ ökad effektivitet, mer tid hos kund
+ utveckling av finansieringen
+ rådgivning i tidiga skeden
+ ökning av IFS-rådgivning (rådgivning till personer med utländsk bakgrund)
+ fortsatt stöd till befintliga företag med finansiering och rådgivning
+ insatser för att få fram fler innovatörer och goda idéer
- Man hör ofta att forskning och utveckling skall rädda Sverige men då skall man vara medveten om att 97-98 procent av alla nya idéer kommer från småföretag och privatpersoner, berättar Hans Astorin. Jag ser gärna mer satsning på att få fram fler nya och växande företag med nya och innovativa idéer.
Företagsklimatet nämns ofta som ett hinder för att utveckla näringslivet och företagsamheten.
- Generellt sett borde frågor om näringsliv och företagande ligga högre upp på den politiska agendan, både lokalt och regionalt, menar Hans Astorin. Ett bra företagsklimat, en bra utveckling med fler och växande företag är en av de viktigaste grundpelarna för en bra framtid för oss.
Vi på Företagsbladet önskar Hans Astorin lycka till inför den nya uppgiften!