– Vi har i ett samarbete med Sandvikenhus monterat den här helt nya typen av spillvattenvärmeväxlare i fyra flerfamiljshus, däribland Nordens första Svanenmärkta påbyggnad, Dalslänningen på Barrsätragatan 31, liksom i den kommunala anläggningen Parkbadet, berättar Torsten Bauer, energiexpert och utvecklare på SPUAB. Det är mycket glädjande att konstatera att verkningsgraden i de här systemen uppfyller de extremt höga krav på energiåtervinning vi satt som mål. Efter tre månaders mätningar kan vi konstatera att spillvattenväxlingen ger en återvinning på mer än 75 % av energin tillbaka.

På det allmännyttiga bostadbolaget Sandvikenhus är man mycket entusiastiska över resultaten.
– Det här ligger ju helt i linje med vår miljöpolicy att alla fastigheter bör kretsloppsanpassas så att människor och natur utsätts för minsta möjliga miljöbelastning, säger Katrin Carlsson, teknisk chef på Sandvikenhus.
– Det blir ju flera vinnare på det här, menar Anders Ellström, fastighetschef. Det gynnar både skattebetalarna samt att det blir näringslivspolitiska fördelar som fler arbetstillfällen genom det här samarbetet.

De patentsökta SPUAB-växlarna är i första hand utvecklade för att återvinna energiflödena inom industrin, fastighetsbolag och offentlig sektor som sjukhus och tvättinrättningar och dylikt. Energiåtervinningen sker således från allt spillvatten som kommer från dusch, bad, disk, toaletter och tvättmaskiner samt stora uppvärmda flöden inom industrin.

– Som entreprenör är det här något jag sökt i hela mitt yrkesverksamma liv, berättar Torstens kollega Sten-Åke "Stenna" Holmström som med sitt företag SITAB tillverkar värmeväxlarna. Många försöker utvinna ny energi på mer eller mindre lyckade sätt, men hela vår affärsidé bygger på att i första hand återanvända den energi som förbrukas. Det här gör det lätt att investera i en riktigt klimatsmart lösning. Det är en låg kostnad vilket innebär en kort avskrivningstid. Det här miljövänliga alternativet kan vara avskrivet på tre år medan andra andra s.k gröna alternativ varierar mellan 7 till 15 år, men då måste man serva dem under tiden.

SPUAB-systemet är helt underhållsfritt eftersom det är självrengörande och företaget lämnar en garanti på att spillvattenväxlarna håller längre än alla rörliga delar i byggnaden. Värmeväxelarna finns i ett antal olika modeller och kan seriekopplas beroende på hur stora anläggningar som skall återvinna sin energi.

SPUAB medverkar och visar sina spillvattenväxlare på Företagarforum i Göransson Arena, Sandviken 17-19 oktober. Det var just på Företagarforum 2010 de båda barndomskamraterna Torsten och "Stenna" träffades i vuxna dagar och började utbyta sina kompetenser och erfarenheter om grön energi. Den uttalade målsättningen är att fortsätta utveckla svensk grön industrihistoria.


För mer information om Spuab och spillvattenvärmeväxlaren:
http://www.spuab.se

eller kontakta

Stenna Holmström
070-598 38 67
stenna@spuab.se

Torsten Bauer
070-840 57 99
torsten@spuab.se

Bildtext: Entreprenörerna Sten-Åke "Stenna" Holmström och Torsten Bauer gör tummen upp för nya spillvattenväxlarna tillsammans med Katrin Carlsson och Anders Ellström från Sandvikenhus.