Pionjärer
Det sitter två ganska nöjda grabbar framför mig, men nu skall utbildningen omsättas till arbetslivet. Jens börjar hos Äventyrsservice i Högbo och Johan blir fystränare på Leksands hockeyskola.

Det är två i kullen av de första idrottsvetarna som nu tar sin examen och firas vid en ceremoni torsdag den 4:e juni vid Högskolan i Gävle.

De tar en fil kand i idrottsvetenskap och är medvetna om att de är pionjärer och att det gäller att själv gå ut och visa sina kunskaper.

- Man kan inte sitta hemma och vänta utan det gäller att vara ute och knyta kontakter, säger Johan.

- Man måste nog vara ganska framåt och visa vem man är, säger Jens.

Bilden har blivit en annan
Efter tre år har bilden de hade av idrottsvetenskap nu har blivit en annan.

- Nu är det mer vetenskapligt, tidigare var det mera egna erfarenheter. säger Johan.

- T ex hur man ser på idrotten. Tidigare tänkte man att idrott var Brynäs och Gefle IF, men om man ser förbi det så handlar ju idrott om all rörelse i samhället, säger Jens

Antidoping
Grabbarna är medvetna om det speciella i att ha fått en kompetens i antidopingarbetet, både inom idrott och i samhället och att det gör dem unika.

- Detta är en viktig kunskap att ha om man ska arbeta med människor som tränar och idrottar. Det finns en gråzon, om man t ex tar kosttillskott, när blir det doping?

Varför idrottsvetare
Jens säger att han ville jobba med någonting som han var intresserad av, friluftsliv och träning.

För Johan som också är idrottsintresserad var detta en dröm att kunna få en möjlighet att arbeta med något som man är intresserad av.

De tycker att de fått en bra utbildning i att jobba coachande med människor som vill träna och äta rätt och må bättre. En helhetssyn snarare än hur man ska lyfta rätt på gymmet.

- Vi har läst mycket ledarskap och coaching och det har varit så utvecklade och en lärdom och kunskap för livet, säger Jens.

Johan berättar att han har arbetat i en tennisförening och nu tagit initiativ till ett "tennislekis" för barn, och att det är något han inte tror han skulle ha gjort utan sin utbildning.

- Vi har också fått lära oss hur man kan gå in på en arbetsplats och hjälpa till med fysiskt och inte minst psykiskt välmående. Och också om träning för funktionshindrade, avslutar Jens.


Pressinbjudan

Välkommen att fira att den första kullen med idrottsvetare tar examen vid Högskolan i Gävle.

En eftermiddag full av olika frågor inom idrott. Du får möta avgångsstudenterna och lyssna till längskidåkaren Anders Södergren. Radiosportens Bengt Skött kommer att leda oss genom programmet.


Datum: Torsdagen den 4 juni
Tid: klockan 14:30-17:00
Var: Hörsalen, Teknikparken i Gävle


Program:

14.30-14.45
Rektor Maj-Britt Johansson och akademichef Nader Ahmadi hälsar välkommen och ger en presentation av det idrottsvetenskapliga programmet.

14.45-15.30
Moderator Bengt Skött intervjuar studenterna om deras uppsatsområde och de får berätta om sina slutsatser.

15.30-16.00
Fika med mingel och möjlighet att titta närmare på studenternas presentationer.

16.00-17.00
Anders Södergren sammanfattar sin karriär och ger sin syn på forskningsområdena som studenterna presenterat.



Text: Douglas Öhrbom