ESRI Sverige är en av Sveriges största leverantörer av GIS (Geografiska Informationssystem) och störst av de företag som ingår i ESRI-group, som är en nordeuropeisk koncern, med huvudkontor i Teknikparken i Gävle. ESRI arbetar med världens kanske främsta programvaror för hantering av GIS. ESRI-group har 250 medarbetare i Sverige, Finland, Polen och Litauen.
ESRI Sverige var ett av de 50 företag som fick ta emot Utmärkelsen Framför för 2010 av landshövding Barbro Holmberg vid den traditionella ceremonin på Gävle slott i februari i år.
VD Lars Backhans uppskattar den granskning som studenterna på Högskolan i Gävle utför eftersom den ger bra feedback.
- Vi har bra samarbetspartners i Gävle, förutom Högskolan, Lantmäteriet och övriga företag i ESRI-group har vi även ett bra samarbete med Gävle kommun som är lyhörda för nya idéer, säger Lars Backhans.
Lars Backhans har jobbat länge inom IT-branschen, bland annat 16,5 år på Microsoft, men aldrig hört talas om GIS förrän han för något år sedan träffade Per Karlsson, operativ på ESRI-group. Det mötet slutade med att Lars Backhans erbjöds jobbet som VD på ESRI Sverige förra året.
- GIS är otroligt nyttigt och applicerbart i många olika sammanhang, säger Lars Backhans. Det ger till exempel möjlighet att hålla bättre reda på läget för affärsresurserna och deras inbördes relationer, kan man säga.
- Utvecklingen av nya sensorer ökar dessutom nyttan avsevärt och gör att det blir lättare att ha koll på var resurserna befinner sig och hur de mår, fortsätter Lars Backhans.
Äldrevården är också ett område där GIS gör stor nytta när det gäller att administrera resurserna.
- GIS kommer att få ännu större betydelse i framtiden och vi inom ESRI ligger i framkanten och är beredda att utveckla de nya möjligheterna, säger Lars Backhans.
Men vad är det som gör att ESRI Sverige fått Utmärkelsen Framför flera gånger?
- Det handlar om att uppmuntra mod, nyfikenhet och kreativitet, som också ingår i ESRIs värdegrund, det är kul med IT, säger Lars Backhans. Varje ny klient innebär att vi får arbeta med nya lösningar och nya idéer.
Lars Backhans efterlyser att fler företag borde arbeta efter de vackra ord som står i deras affärsplaner.
- ENRON och Skandia är två sådana exempel som inte följde sina värdegrunder, med känt resultat, säger Lars Backhans. Det räcker inte med vackra ord på hemsidan, man måste också följa dem och följa upp hur man lever upp till dem.
Så här beskriver Lars Backhans ESRIs nyckelord:
+ Nyfikenhet är att kunna ta reda på kundens behov, oavsett var de står i tekniskt hänseende
+ Kreativitet är att kunna ta fram nya lösningar och applikationer
+ Mod krävs för att kunna bryta nya vägar
- Commitment, att engagera sig och hålla vad man lovar, fortsätter Lars Backhans.
Samarbete blir allt viktigare eftersom allt går så fort att man måste specialisera sig.
- En del är duktiga på att strukturera, andra på att visualisera och andra på att integrera GIS med andra system, säger Lars Backhans. Vi trivs också bättre när vi samarbetar!
Hos ESRI Sverige är den sociala kompetensen lika viktig som teknisk kompetens.
- Vi anställer gärna personer som rekommenderas av våra anställda eftersom det är av stor vikt att de passar in hos oss, berättar Lars Backhans.
För att vara i IT-branschen är personalomsättningen låg hos ESRI Sverige liksom sjukfrånvaron, båda ett bra mått på att man har en bra arbetsmiljö.
- Vi har ambitiösa medarbetare som arbetar för att göra det som rätt för kunden, säger Lars Backhans. Vi har också kunder med egen GIS-kompetens som hela tiden utmanar oss att göra ett bra jobb.
Men det finns också kunder som enbart är intresserade av de funktioner som GIS kan erbjuda.
- GIS-branschen "håller på att komma ut ur garderoben" vilket leder till att allt fler efterfrågar lösningar baserade på karta och läge, säger Lars Backhans. Man kan idag till exempel beställa taxi via en automatisk växel som får din position via mobiltelefonen.
Automaten frågar "står du där?" - och så kan man bekräfta positionen eller korrigera den.
Vi står inför en spännande framtid, inte minst inom GIS-området - och där ligger Gävle i framkant!
Helt klart är att framgångsrika företag har en inspirerande arbetsmiljö, vare sig det handlar om högteknologi eller mer traditionella branscher!