I år blir det alltså Mikael Persbrandt som läser dikten i SVT:s sändning från Skansen på nyårsafton. Ciceron och programledare för sändningen är Anne Lundberg och för underhållningen står bland andra Sissel Kyrkjebø, Darin, LaGaylia Frazier och Moneybrother.

- Det är en stor ära att få tillbringa årets allra sista skälvande timma tillsammans med svenska folket! För nyårsafton är en speciell kväll för mig, man lämnar det gångna året bakom sig, man reflekterar över det som hänt och med spänd förväntan ser man fram emot det tomma, blanka blad som ett nytt år innebär! Allting känns plötsligt möjligt! Det blir tredje gången gillt jag programleder Tolvslaget från Skansen och det blir bara roligare och roligare! Jag är otroligt stolt och glad över uppdraget att få leda Tolvslaget tillsammans med alla dessa fantastiska artister och med en diktläsare som kommer att läsa Tennysons dikt helt otroligt bra, säger Anne Lundberg, programledare för sändningen.

Den norska artisten Sissel Kyrkjebø kommer att framföra en nyskriven nyårshymn i direktsändningen från Sollidenscenen tillsammans med den 28 röster starka Lilla Kören. Moneybrother kommer att hylla Jerry Williams och även sin son, och LaGaylia Frazier hyllar i sin tur Aretha Franklin i ett fullspäckat medley. Dessutom finns duon Smith &Tell samt Sandro Cavazza på plats för att underhålla publiken på Skansen och tv-tittarna. Fler artister tillkommer.

Kapellmästare för musikerna på Sollidenscenen är Johan Granström och musikerna är Pär Grebacken (saxofon/träblås), Karin Hammar (trombon), Patrik Skogh (trumpet), Torbjörn Fall (gitarr), Anders Lundqvist (klaviatur), Jörgen Stenberg (slagverk/klaviatur) och Johan Ramsay Löfcrantz (trummor). Britta Bergström och Dea Norberg är kvällens kör.

Första gången Nyårsklockan lästes på Skansens nyårsfirande var 1895. Från 1928 fick övriga Sverige möjlighet att vara med och fira via radio. Från 1977 har SVT varit på plats på Sollidenscenen på nyårsafton. Mellan 1977 och 1982 var det Georg Rydeberg som förde traditionen vidare och avslutade året med att läsa Nyårsklockan. 1983 tog Jarl Kulle över traditionen med den klassiska inledningen ”Ring, klocka ring …”. Mellan 1997 och 2000 läste Margaretha Krook den välkända raderna och därefter var det Jan Malmsjö som läser Tennysons dikt för Skansens publik och tv-tittarna från 2001-2013. Sedan 2014 har Loa Falkman (2014), Malena Ernman (2015), Pernilla August (2016) och Krister Henrikson (2017) läst de välkända orden Ring klocka ring….

SVT1 måndag 31 december 2018 kl 23.15: Tolvslaget på Skansen

Foto: Janne Danielsson/SVT

Artikeln publicerad av den svenska presstjänsten Presstjänst - den svenska skrivbyrån. Vill ni ha era nyheter formulerade, publicerade och distribuerade till flera svenska nyhetstjänster, journalister och nättidningar? Vänd er till http://www.presstjanst.se i samarbete med http://www.svenskpress.se