Skillnaden mellan fria vikter och styrketräningsmaskiner diskuteras ofta utifrån uppnådd träningseffekt när det gäller styrka och balans.

Tre grupper av motionärer tränade styrka, en grupp med fria vikter, en grupp i maskiner och en tredje grupp som inte tränade styrka och fungerade som kontrollgrupp. Efter 16 vckors styrketräning, mättes resultaten i form av styrkeökning och förbättrad balans. Maskingruppen ökade 57% i styrka under 16 veckors träning medan fria viktergruppen ökade 115%. En ökning med det dubbla. När det gäller balans förbättrade maskingruppen sin balans med 49% och gruppen som tränade med fria vikter förbättrade sin balans 245%. I det här fallet femdubbelt upp. Kontrollgruppen, den grupp som inte tränade alls ökade inte varken i styrka eller balans.

Undersökningen påvisar att effekten av fria vikter är 2 gånger bättre när det gäller styrka och hela 5 gånger bättre när det gäller balans. Ett sidospår i undersökningen var att gruppen som tränade i maskiner upplevde en tilltagande smärta, medan fria vikter gruppen upplevde minskade smärtnivåer.

(C) 2010 National Strength and Conditioning Association

Fritt översatt:
Niclas Carlson Strength & Conditioning
IFAF Team World American Football 2010