- Det känns fantastiskt, särskilt eftersom Eurovision Song Contest var en så stor grej för mig som ung, det var ju den stora musikaliska höjdpunkten på tv, säger han.
Nu är det visserligen inte Sveriges låt som Johan har skrivit, men vad gör väl det, ett ypperligt bevis på att han har en stor låtskrivartalang har han i alla fall fått. Det är Malta som fått den stora äran att tävla med Johans låt "This Is The Night", som framförs av Kurt Calleja. Kopplingen till Malta är inte så långsökt som man kan tro, det är rent av tack vare arbetet på Helges som Johan kom i kontakt med artisten Kurt Calleja. Det hela började med Junior Eurovision Song Contest. Stockholmstjejen Molly Sandén, som alla vet vem det är vid det här laget, hade hört talas om Gävles eminenta sångcoach och tog sig till Helges. Det blev början på deras musikaliska samarbete, något som ledde till att Molly vann Sveriges uttagning till Junior Eurovision Song Contest 2006. Givetvis följde Johan med till finalen och Molly kom på en så bra placering som tredjeplats.
- Molly är en riktigt duktig låtskrivare, det var kul att få vara med och jobba fram hennes låt och få igång rösten så som hon ville, säger han.

Det blev början på den internationella tävlingen som Johan återkomma till, med flera unga talanger som hann coachat till en Sverigevinst. Under ett av åren träffade han den Bulgariska gruppen Bon-Bon som hade en liknande verksamhet som Helges, fast i Sofia. Sommaren 2008 fick gruppen komma till Gävle och uppträda tillsammans med Helges egna artister, spela in i studio och umgås under en hel vecka. Som tack bjöd Bon-Bon Johan till en stor musikfestival i Italien, Orpheus In Italy. Och nu börjar vi närma oss kopplingen till Malta. För där på denna italienska festival träffade han Kurt Calleja, som berättade att han tidigare deltagit i Maltas Eurovision Song Contest, men var nu i behov av en bra låt för att nå nya framgångar.
- Vi skojade om att jag skulle skriva en riktig hit till honom. Och plötsligt så kom det en låtidé där jag hörde Kurts röst till refrängen, säger Johan.
Kurt gillade omedelbart låten, och med ”Over and over” kom de trea i Maltas uttagning 2011. Trots att låten inte vann så blev den en riktig hit på Malta och Kurt blev poppis som artist. När Kurt och Johan återigen möttes på samma musikfestival i Italien bestämde de sig för att satsa igen. Denna gång tog Johan hjälp av producenten Mikael Gunnerås och tillsammans skapade de ”This Is The Night”. Och vann.
- Det var helt sjukt. Vi satt där backstage och var inte ens nervösa, för vi hade inga förhoppningar. Vi var inte förhandstippade alls. Men låten växte under showen och alla bitar föll på plats. Jag blev otroligt glad.
Och snart är det alltså dags att se hur långt deras låt kan ta sig. Men oavsett hur det går i den stora finalen är denna vinst en stor glädje i sig.
- Jag har fått en pepp att skriva mer musik. Och jag vågar tro på att folk tycker om det jag gör, det är ändå människor som har röstat fram min låt. När man håller på och skriver musik utan att det händer något så kan man till slut börja tvivla på sig själv. Men de senaste åren har visat att det inte bara är jag som tycker om det jag gör, säger Johan och ler.

Hans goda arbete för ungdomar är det dock aldrig någon som har tvivlat på. Johan har sedan 20 år tillbaka visat på vilka fina effekter musicerande kan skapa. Det arbete som han nu driver på Helges startade tack vare att han fick jobb som elevassistent på Sörbyskolan, Johans gamla skola. Och omedelbart stod det tydligt vilken fin kontakt han hade med barn. Johan mötte eleverna med en mjukare ton, där han ställde sig på barnens sida, och därmed fick deras respekt. För att förena de elever som vanligtvis inte umgicks fick han en idé om att skapa ett band tillsammans med dem. På det viset fick de en gemenskap och fick samtidigt visa upp en ny, mer positiv, sida av sig själv. Och där började Johans arbete för ungdomar och musik. Tack vare musikprofilen Claes Olson, som då drev rockprojekt på Helges, fick han en fot in på det som skulle bli hans nuvarande arbetsplats. Det som började med att ansvara för band ledde sedan in till hans nuvarande roll som sångcoach och musikproducent.
- Att få jobba med musik och unga människor är en oslagbar kombination. Man känner sig så stolt när man ser hur de går vidare, säger han.
Ständigt dyker det upp stjärnskott som har börjat sin bana på Helges. Förutom de ovannämnda sångfåglarna, Amy, Alice och Molly, kunde man nyligen se Michaela Stridbeck och Helena Gutarra komma långt i musiktävlingen The Voice som sänts under våren i TV 4. Men Johan poängterar att verksamheten långt ifrån bygger på att vaska fram stjärnor i ett elitistiskt tänk, den största delen av de unga som kommer till Helges är barn och ungdomar som mest tycker att det är kul att sjunga, hur bra man är spelar ingen roll.
- Det viktigaste är att ha roligt. Vi har inte så många regler på Helges, men vi förde tidigt in en nolltolerans mot att vara taskiga mot varandra. Här ska man känna sig trygg, det är väldigt viktigt att skapa en god stämning, säger han.

För Johan började musikintresset så tidigt att han knappt minns hur det gick till. Men han har fått det återberättat för sig, hur han som ett och ett halvt år gammal stod upp i spjälsängen och skrek ut rocklåtar, The Kinks ”Lola” var den första låten han sjöng.
- Det störda musikintresset fanns där redan då, säger han och skrattar.
Och sedan dess har musiken funnits med honom. Från att skråla rocklåtar på låtsasengelska övergick han till att trumma på kastrullock, och det var sedan trummis han kom att bli i de band han spelat i.
- Men egentligen ville jag bli sångare. Jag stod alltid och sjöng framför spegeln, jag mimade aldrig, jag sjöng alltid på riktigt. Men det fanns ingenstans där man kunde sjunga när man gillade pop, det fanns bara körer. Det har inspirerat mig till det jag gör i dag. Jag vill ge andra det jag tyckte saknades, jag hade velat ha något som Helges när jag var ung, säger Johan Jämtberg.
Marie Björk


Faktaruta:
Namn: Johan Jämtberg
Titel: Sångcoach och musikproducent på Helges Sångstudio
Ålder: 43 år
Bor: I Sörby, Gävle
Första idol: Ted Gärdestad, jag bara älskade hans musik.
Musikaliska husgudar: ABBA, deras låtar håller alltid.
Lyssnar på nu: Jessie J, David Guetta och Kelly Clarkson.
Intressen utöver musik: Utförsåkning och att gräva och plantera på lantstället på Iggön.