I fallet med de fuktskadade husen så använde man plastisolering och putsade utanpå det, vilket innebar att väggen blev för tät. Om man varit mer noggrann och funderat över fuktvandring i husväggar, en kunskap som funnits länge, hade man byggt på ett helt annat sätt. ”Plast” har nästan blivit ett skällsord, när det egentligen är ett material som har fantastiska egenskaper om man använder det på rätt sätt! Vem fnyser idag åt en plastbåt? Man ifrågasätter snarare den som köper en segelbåt av trä och påpekar vilket berg av underhåll som det för med sig på grund av den tuffa miljön!
Kompetensen inom den nya byggtekniken för båtar anammades av Georg Sullivan, San Juan Pools grundare, som byggde den första glasfiberpoolen i ett stycke 1958. Den poolen används än idag – över 50 år senare och den lade grunden till en revolution även inom poolbranschen.
- För mig är det självklart att man skall välja en glasfiberarmerad pool, säger Lars Beckman, vd för Nordiska Kvalitetspooler. Den släta ytan är behaglig mot kroppen och den gör dessutom att det blir enklare och framförallt billigare att rena vattnet och att underhålla poolen.
Så båtar och swimmingpools, som tillbringar sin tid i tuffa miljöer, det går bra. Men hur är det med t ex fönster? På kontinenten har man tillverkat fönster av PVC i många år, men i Sverige är många skeptiska. Man kan undra varför? Har vi så mycket värre klimatförhållanden än t ex kylan i alperna eller hettan vid Medelhavet?
- Vi tycker självklart att plastfönster är det bästa valet och erfarenheterna visar att det fungerar så bra som vi säger, säger Lars Helling, delägare i Bra Fönster i Gävle. Det finns flera objekt i Gävle där man monterade plastfönster på 80-talet!
När man står inför valet av vilken typ av byggmaterial man skall använda för nybygget eller renoveringen gäller det att tänka efter och att inte minst ordentligt ta reda på förutsättningarna för de olika alternativen!
Om vi återknyter till ledningar i marken, markförlagda avloppsrör är idag nästan uteslutande av plast i stället för betong och gjutjärn, som man använde förr!