Sysselsättningstrenden ökar med sex procent och är därmed i nivå med Manpowers kvartalsbarometer förra kvartalet. Ökningen sker i alla fem regioner i Sverige med storstadsregionerna som lokomotiv.
Vid samma tid ifjol var trenden minus fyra procent.
– Det går sakta men trenden är stabil. Vi går mot tillväxt, säger Mikael Nyman som är kundansvarig för Manpower i Sandviken.

Transport och kommunikation liksom industribranschen står för en del av anställningsbehoven.
– Transportbranschen är en bra indikator på konjunkturen. Här är den positiva trenden kraftig, säger Mikael Nyman.

När det gäller industrin är det framförallt bilinköpen som driver på trenden. Både Volvo och SAAB har börjat sälja bilar igen och den stora efterfrågan kommer från Asien.

Kunglig bröllopseffekt
En annan positiv näring i Manpowers barometer är Hotell- och restaurangbranschen. Här är ökningen hela tio procent. Mikael Nyman pratar om en ”bröllopseffekt”.
– Vi hade en stark trend förra året tack vare att man då förväntade sig att svensken skulle semestra hemma, vilket vi också gjorde. Men trenden fortsätter att vara stark även i år, och det kan förklaras av sommarens kungabröllop.

Manpowers informationschef Hans Backander utvecklar:
– Sverige är ett förhållandevis litet turistland, så det kan räcka med att 5 000 tyskar bestämmer sig för att semestra i Sverige med anledning av bröllopet för att det ska ge utslag.

Gruvindustrin ökar
För Sandvikens del kan det vara skönt att höra att även gruvindustrin pekar uppåt. Här är sysselsättningstrenden sju procent för nästa kvartal, en trend som bekräftas av Minna Rodling, Brand Manager på Sandvik Mining & Construction.
– Vi har börjat nyanställa och kommer att fortsätta med det, sa Minna Rodling efter presentationen som hon åhörde tillsammans med ett 20-tal kolleger från olika branscher på Sandbacka Park.

Till de branscher som har minskat behov av nyanställningar inför nästa kvartal hör bland annat Parti- och detaljhandeln.
– Det kan vara så att klädbranschen sitter på vår- och sommarkollektioner som efterfrågas senare i år p g a den långa vintern, spekulerar informationschefen Hans Backander.
– En annan orsak kan vara att man i handeln avvaktar konjunkturen och en eventuell räntehöjning.

Asien starka
Sverige, Norge och Polen är de enda länderna i Europa som visar en positiv trend i Manpowers stora barometer som genomförs i hela 36 länder.

Globalt sett är det Asien och framförallt Indien som driver på sysselsättninstrenden med siffror upp mot 40 procent, vilket även påverkar oss i Sverige.

/Henrik Nyquist