– Genom att bygga på höjden använder vi gravitationen, berättar vår guide Ulrik Nordin, när vi tar hissen 35 meter upp i luften. Utsikten är hissnande när man från den tänkta skybaren skådar ut över hela Gävle stad och Valboslätten.
– Vi lyfter malt, vatten och jäst endast en gång, därefter får vi ett självfall nedåt som gör att hela processen blir både klimatsmart liksom att destilleriet blir unikt i sitt slag och kanske även det högsta i världen.

Whiskyn lagras på trettiolitersfat vilket gör att lagringstiden kortas till 3-5 år i stället för tio år eller mer som skottarna behöver för att smaksättningen skall nå fulländning då de använder betydligt större ekfat i sin lagring. Den här anläggningen har en kapacitet som är ungefär tre gånger större än ursprungsanlägningen i Mackmyra Bruk. I takt med att whiskyvärlden sedan erövras så har man förhandsrätt på att kunna köpa mer mark för att bygga upp fler syskonanläggningar i anslutning till denna.

Målsättningen är alltså att skapa en produktionsanläggning som är både miljövänlig och besöksvänlig. Då jag personligen besökt flera av de legendariska destillerierna på Islay i Skottland (Bowmore, Lagavulin och Lafraugh med flera) kan jag garantera att ett besök i Mackmyras framtida whiskyby inte kommer att göra någon som är intresserad av de ädla dryckerna besviken. Med andra ord ett ovärderligt tillskott för vår besöksnäring.

Då destilleriett idag är en byggarbetsplats så är det endast de som köpt in sig i egna fat som i detta läge kan erbjudas särskilda turer upp i tornet. Däremot är alla välkomna att besöka det nyanlagda skogslagret som ligger i anslutning till destilleriet för att ta del av lagerhållningen av de vilande whiskyfaten. En personlig guide informerar om produktionen och visar en presentationsfilm om verksamheten. Jag skulle vilja påstå att enbart doftupplevelsen där är värt ett besök. Dessutom finns det ett kafé och handelsbod fylld med souvenirer och kuriosa liksom även en modell på hur hela den framtida whiskybyn är tänkt att se ut.

Så ni som är intresserad av att se de kostnadsfria lagervisningarna i detta läge får skynda på då sommarens fria visningarna endast pågår mellan onsdagar och söndagar fram till den 28 augusti.

För mer information se:
http://www.mackmyra.se

Text och bakom iPhonen: Joe Formgren
http://www.formgren.com