Företagare är oroliga för att de kommer att drabbas av ökade kostnader på grund av några av de förslag som förts fram inför valet. Kostnader som företagen riskerar att inte kunna kompensera sig för eftersom det är internationell konkurrens inom de flesta branscher. Företagarna, LRF Lantbrukarnas Riksförbund, Mellansvenska Handelskammaren, Svenskt Näringsliv och Sveriges Åkeriföretag Gävleborgsåkarna har därför ordnat 4 möten i vårt län där företagarna har diskuterat de här frågorna:
+ Hur påverkas företagen och konkurrenskraften i Gävleborg om både kilometerskatt införs på tunga fordon och om drivmedelspriserna höjs?
+ Vad innebär förslagen om höjda arbetsgivaravgifter generellt och en fördubbling av avgiften för anställda under 26 år? Hur påverkar det näringslivets möjligheter att anställa unga i länet?
Vi förde frågan vidare till kommunstyrelsens ordförande i samtliga kommuner i Gävleborg. Här är Hans Jonssons svar:

1) Vad kan du säga till de åkeriföretag som drabbas av att kostnaderna kommer att öka med upp till 400 000 kronor per bil om kilometerskatt genomförs, exklusive ökade drivmedelskostnader?
- Hos oss i Ovanåker så är vi väldigt bekymrade för införande av en kilometerskatt. Vi har en stor andel av våra företagare i tillverkningsbranschen och de är därmed väldigt beroende av transporter. Både inom landet samt även till/från andra länder. En fördyring av transporter försämrar konkurrensläget och riskerar många arbetstillfällen.

2) Hur ställer ni er till att skogsföretagen beräknar att cirka 30 % av svensk skogsareal kommer att bli olönsam att avverka? Det skulle bland annat innebär ökad import av timmer samt minskad tillgång på inhemskt biobränsle.
- Inom skogsbruket samt trä och sågverksbranschen är det många verksamma i vår kommun. En minskning av konkurrenskraften där är ett hot inte bara hos oss utan mot hela den svenska landsbygden eftersom skogsnäringen är en viktig del av näringslivet på landsbygden. Ska vi dessutom klara miljömålen med minskade utsläpp så måste tvärtom verksamheten i skogen öka.

3) Hur ställer ni er till förslagen att införa lärlingssystem i alla branscher för att kompensera för en höjning av arbetsgivaravgiften för unga?
- Lärlingssystemet uppfattar jag som ett bra komplement till andra utbildningsvägar. Vi vill till skillnad från vänsterblocket inte höja arbetsgivaravgifterna för de unga. Vi har tvärtom sänkt arbetsgivaravgifterna samt infört helt slopad arbetsgivaravgift för den som anställer en arbetslös ungdom.

4) Några övriga kommentarer till de idéer och synpunkter som framförts?
- Då vi är en utpräglad småföretagarbygd så ser vi stora möjligheter för nya näringsgrenar att etablera sig med hjälp av RUT-avdrag samt genom den valfrihet inom vården (LOV) som beslutats. Dessa nya företag riskerar att få sina verksamheter spolierade av en vänsterregim.