Anledning till att Västerberg fått pengar från Landstinget till åtta Safir kurser för långtidsarbetslösa och sjukskrivna är att Västerbergs Folkhögskola under flera år visat goda resultat från kursen Hel Som Människa. Ett program med syftet att genom motivationshöjande och hälsoinriktade aktiviteter öka arbetsförmågan för att kunna återgå till arbetslivet.

Safir programmet som ges i dialog med Försäkringskassan i Gästrikland, startar under februari 2008 och varar året ut.

Ett viktigt delmål är att stärka varje individs motivation och möjlighet att hantera sin individuella situation.

För Safir programmet planeras 8 kurser om 4 veckor vardera under år 2008, och man räknar med 12 – 15 kursdeltagare per kurs för Gävleborgs del.

En månad efter avslutad kurs görs en uppföljning för att se hur många av deltagarna som går vidare i rehabilitering eller direkt ut i arbete.

När det gäller tidigare kurser så visar de på goda resultat, vid de kontinuerliga uppföljningar, som sker bland deltagare som går eller har gått kursen "Hel Som Människa". Kursdeltagarna har där upplevt förbättrad hälsa och ökade möjligheter att åter finnas med på arbetsmarknaden.

När det gäller att möjlighet att delta på Safir kurserna så är det Försäkringskassans handläggare, i samråd med sjukskrivande läkare inom primärvården, som bedömer vilka som ska erbjudas Safir kurs.
Även sjukgymnaster, arbetsterapeuter och primärvårdens psykosociala team skall kunna föreslå deltagare via Försäkringskassan.

Förhoppningen är att detta ytterligare skall bidra till att sänka ohälsotalen inom länet.

För mera information, ring
Lis Linnberg
0290-34004 Vid Västerbergs Folkhögskola