- Både roligt och nödvändigt med sådana lokala initiativ, som kan generera beställningar hos regionens företag i form av konsulttjänster, transporter, tillverkning, montage, service och underhåll.
- Även om det fortfarande handlar om mycket små projekt, så hoppas vi att det handlar om helt andra volymer om 10 år.

Både Ovako Tube & Ring, som ingår i OVAKO Hofors, och entreprenören Bäckströms Mekaniska har haft glädje av en stabil och växande marknad för halvfabrikat av ringar för rullningslager. Också när finanskrisen var som värst.

Rickard Qvarfort, Vd Ovako Tube & Ring AB: - Vår försäljning av valsade ringar till rullningslagerindustrin har de senaste 5 åren ökat med 10 - 15 % år för år, och där vindkraften svarar för en andel på ca 15 - 20 %
- Uppbyggnad av den kinesiska industrin kräver också mycket rullningslager.

Tidsbanken bibehåller kompetensen hos Bäckströms
- 2009 var ett förlorat år ekonomiskt sett, men nu är vi sakta på väg tillbaka i ett normalår, när det gäller orderingång. Och det leder ju också snart till en ökad fakturering, förklarar Börje.
- Och här kunde vi verkligen tala om ett riktigt svettigt stålbad, när order och efterföljande fakturering sjönk med en tredjedel bara på några månader – och inte ville stiga igen! säger Börje.

- Redan under fjärde kvartalet året innan (2008) märkte vi att vi inte kunde sysselsätta vårt folk fullt ut. För att i möjligaste mån försöka undvika att varsla och säga upp duktigt folk, ville jag försöka att rida ut krisen genom att hitta en modell, som gjorde att jag kunde flytta fram överflödiga arbetstimmar till när de behövdes igen.

- Problemet som jag brottades med var dels hur lång tid nedgången skulle fortsätta, och dels hur framflyttningen av arbetstimmarna skulle ske.

- Lösningen blev en tidsbank för de anställda, där man kunde ta ut högst 150 timmar med full betalning – och det utan att arbeta.
Uttagna timmar skall sedan arbetas ihop, så att timkontot är noll vid årsskiftet.

- Allt sker inom ramen för gällande övertidsavtal och övertidsersättningarna betalas normalt ut i pengar, om man inte säger ifrån att man hellre räknar upp arbetad tid med avtalsenlig faktor.

- Mitt motto är att prioritera några få områden och se till att komma i mål med dem. Ett av mina mål är att jobba för att Hofors ska bli en företagsvänlig kommun. Jag vill att Entré Hofors ska fungera som en naturlig samlingspunkt, där vi företagare tillsammans med offentlig sektor och privatpersoner kan sträva mot samma mål, säger Börje Andersson om ordförandeskapet i den ekonomiska föreningen Entré Hofors.

Så det så!

För mer information kontakta gärna Börje Andersson och hans team på
Bäckströms Mekaniska AB, Nitvägen 1, 813 33 Hofors
026-76 71 09, borje.andersson@backstromsmek.se, http://www.backstromsmek.se

Foto: Bäckströms.