På Nytorgsgatan i centrala Örnsköldsvik har en av KRIS senaste lokalföreningar sedan några månader sitt säte. Vi träffar ordföranden Kaj Hamberg och Alexander Laine som ansvarar för riksorganisationens medlemstidning; Vägen ut.
– Från början har vi koncentrerat oss på att få ordning på lokalen och komma i gång. Sedan får tiden utvisa hur verksamheten mer i detalj kommer att se ut, säger Kaj Hamberg.
KRIS är en ideell förening där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra tillbaka in i samhället. Föreningen möter upp den som friges efter ett fängelsestraff och försöker stötta den enskildes strävan till ett nytt liv.
– Den som friges och är motiverad till en förändring behöver stöd. Där har vi i kamratföreningen en viktig roll, säger Alexander Laine som nu är i full färd med att etablera redaktionsarbetet med riksorganisationens medlemstidning i Örnsköldsvik.
– Jag har jobbat med tidningen ganska länge och det känns jättekul att etablera en redaktion här i Örnsköldsvik, säger han.
Att notera i sammanhanget är att alla medlemmar i föreningen inte har ett kriminellt förflutet.
– Det är inget tvång att man ska ha varit frihetsberövad eller haft drogproblem för att bli medlem i KRIS. Vi har även stödmedlemmar och hedersmedlemmar, säger Kaj Hamberg.
Föreningen är ett komplement till de stödinsatser som samhället i övrigt har att erbjuda. Medlemsantalet uppgår till drygt 5000 medlemmar fördelade på 27 lokalföreningar, vars verksamheter varierar beroende på förutsättningar.
– Vi behöver möbler, kontorsutrustning och mycket annat att fylla föreningslokalen med så vi tar tacksamt emot allt möjligt som folk vill skänka eller bli av med, säger Kaj Hamberg.

Fakta/
KRIS
100 kr för medlem.
200 kr för stödmedlem.
Postgiro: 199 95 41-4 (ange adress och lokalförening).
KRIS, Örnsköldsvik: 070-691 00 97.