Investeringen innebär en 40%-ig ökning av produktionen i den första etappen, som startades efter semestern, och blir klar för provkörning före årets utgång!
Jan Nyman, Ovako produktionschef för det nya ringverket: - Arbetet med anläggningen har gått bra hittills. Skall bli skönt att snart få köra igång nu i december!

- Börje Andersson och Bäckströms Mekaniska, har skaffat sig ett gott rennomé hos oss på Ovako, genom att de är pålitliga och duktiga på brandkårsutryckningar och snabba insatser och reparationer, säger Rickard Qvarfort och fortsätter:
- Bäckströms satsar nu också på större montagejobb som kräver större kompetens.
- Och vi har stort intresse av att utveckla kompetens lokalt tillsammans med våra entreprenörer. Att Bäckströms kunde ta hem montagekontraktet i hård extern konkurrens visar ju att vi är på rätt väg!

Investeringen består av en kapacitetshöjning med ämnessmide i valsverket, press på 2 500 ton – 120 Mkr, Ringverk nr 10 – 210 Mkr, Ringverk nr 11 – 130 Mkr. Här ingår också 5 st värmebehandlingsugnar som går på räls. Istället för att flytta materialet till ugnen, så kör ugnarna in över materialet!

- Ringverk 11 är upphandlat, men framflyttat i förhandling med leverantörerna, och kommer igång i slutet av år 2012, förklarar Leif Westlund Ovako övergripande projektledare, och fortsätter:

- Bäckströms Mekaniska utför allt mekaniskt och hydrauliskt montage. Som mest har de 10 man igång här i den nya anläggningen. Flexibla och smidiga grabbar – inget strul här inte!

Här står nu Torbjörn Nordström, Bäckströms Mekaniska, mekaniker och monterar smörjsystemet på den nya pressen: Det här jobbet, ger mig framtidstron tillbaka!

Och högt uppe under tak kompletteras pressens utrustning av Andreas Engström från Bäckströms Mekaniska.

Tillsammans med NCC och Midroc bygger Bäckströms nu också manöverhytt för anläggningen, som är hjärtat och hjärnan för det nya Ringverket 10. Midroc sköter allt elektriskt montage i anläggningen.

- Här skall produceras 100 000-tals ämnesringar – och det med 3 man per skift i den direkta produktionen!
- Och i slutet av nästa år kommer vi att ha 3-skift i Ringverk 10! avslutar Rickard Qvarfort.