- Det började med att jag sålde bilfirman 2006. Det tenderade att bli mer och mer lördag och söndag. Det är ju sju dagar i veckan som gäller i bilbranschen och eftersom jag hållit på med hela livet så kände jag ingen glöd längre. In i säkerhetsbranschen kom jag av en slump. Min bror Per-Erik ägde Nordells Elektriska i Hudiksvall och det företaget hade representationen för Securitas Direct i Hälsingland. När han flyttade till Stockholm och tog el-delen med sig tog vi över säkerhetsdelen här i Gävle. Samtidigt utökade vi vårt område genom att köpa Företagslarm Gävleborgs Securitas Direct-del och slå ihop det med Hälsingedelen. Vi tog över sista februari 2010. I dag är vi Securitas Direct partner, deras representanter i Gävleborg och Nord Uppland.
Berätta lite kort om Nordells Securitys verksamhet!
-Vi är i dagsläget 11 personer som jobbar med larm och säkerhetslösningar, lås och passagesystem, bevakning och trygghetskameror för företag. Securitas Direct som vi representerar är världens största larmföretag. Och det som skiljer Securitas Direct ifrån konkurrenterna är att vi har en helhetslösning d.v.s. vi tar ansvar för projektering, installation, service, underhåll, uppringning, väktartjänst, ja rubbet.
Det låter som något helt annat än bilbranschen. Hur gjorde du för att skola om dig?
-En bra ledare skaffar sig bra medarbetare. Man behöver inte kunna allting själv.
Det är dock som ägare till Elles Bil & Service AB du blev känd i Gävle. Varför hette företaget Elles?
-Namnet har hängt med länge och kom till när jag var jätteliten. Min bror heter Per-Erik och kallades för Pelle och därför blev det Pelle och Elle, det är så enkelt. Det där blir jag aldrig av med!
Berätta om din bakgrund i bilbranschen!
-Jag arbetade ju inom bilbranschen i 30 år, varav 25 år som egen. Som ung bilmekaniker startade jag en bilverkstad som sedan växte och blev större. Det slutade med att vi även började sälja bilar. Vi höll till i Fords gamla lokaler här på Söder i Gävle. Skylten hänger kvar faktiskt! Han som äger fastigheten har inte tagit ner den.
Om du ser tillbaka på din långa karriär, vad är du mest stolt över?
-Jag är inte stolt över något speciellt så där, men det finns ett tillfälle ifrån bilbranschen som jag särskilt kommer ihåg och som jag alltid brukar berätta. Jag skulle köpa Mitsubishi som hade gått i konkurs i Gävle. Allting var klart och vi var överens, så jag åkte på semester. Efter bara några dagar ringde de från Mitsubishi och kallade upp mig till Stockholm för det hade kommit in en till spelare i matchen. Banken var största fordringsägare och styrde därför över försäljningen. Och när den nya ”spelaren” bjöd så pass mycket mer än jag för fastigheten och företaget så gick det inte att göra affär av det. Mitsubishis VD Jan Reander, som jag hade ett gott förhållande till, var i färd att lansera Hyundai i Sverige vid tillfället och jag fick ett erbjudande om att ta det märket i stället . Trots att jag tackade ja åkte jag hem och kände mig som världens största förlorare som hade bommat Mitsubishi-affären och fått detta Hyundai. Efter lanseringen lärde jag mig att man inte får vara för snabb att döma situationen. Samarbetet med Hyundai tog mig runt hela Europa och till Korea och jag fick vara med om jättemycket spännande saker. Hyundai är idag världens fjärde största biltillverkare.
Vad är skillnaden mellan ditt arbete på Nordells Security och ditt tidigare arbete på Elles Bil och Service?
-Det är inte så stor skillnad. Det är bara hårt arbete under många timmar och långa dagar som ger reslutat. Det finns inga självspelande pianon som bara rullar på.
Vad gör dig till en bra företagare?
-Det ska nog inte jag svara på, men mina kollegor säger att jag har ett driv. Men jag tror att jag nog har så mycket vilja att jag t.o.m. kan bli irriterande ibland. Jag brukar skoja och säga att tålamod inte är min bästa gren, det tycker jag väldigt lite om. Men det har väl lite grann med det där drivet att göra.
Hur ser du på regionens företagsklimat?
Jag tycker att det är ganska bra att driva företag i Gävle. Gävle är en stor liten stad och staden har väldigt lite av den här bymentaliteten som innebär att allting stannar upp när en stor industri går knackigt. Här finns det mesta, det finns många industrier, tillverkningar och importörer som gör att vi får ett jämt flöde.
Finns det någon person med koppling till regionen som betytt extra mycket för dig? Vem och varför?
-Den som betytt mest är min fru. Hon har stått ut i alla år trots att jag har arbetat mycket och ibland också skjutit upp semestrar.
Har du någon favoritplats i regionen? Vilken och varför?
-Det finns otroligt mycket vackert här i regionen. Eftersom jag älskar ”Taikonlivet” d.v.s. livet man lever när man är ute med båten eller husbilen så gillar platser som Gammelstilla och Dalgränsen där man kan vila och ladda batterier. Jag tycker mycket om promenera i naturen med mina hundar för då får jag vara i fred utan bruset. När man går omkring så löser man ju mycket i huvudet. Man tänker helt enkelt färdigt tankar.
Berätta något man inte vet om dig!
-Det är nog inte så många som känner till att jag spelar instrument . Eller ja det där är ett svårt ord, spela, då ska man ju kunna helt och hållet. Man kan säga att jag fuskar på keyboard och piano när jag har tid.
Vilka framtidsplaner har du?
-Att göra Nordells Security till det största säkerhetsföretaget efter östkusten *skratt*. Skämt och sido så siktar vi på att fortsätta att göra det här till ett framgångsrikt och bra företag. Vi är dessutom marknadsledande idag när det gäller inbrottslarm men vårt mål är att även bli marknadsledande när det gäller andra säkerhetslösningar.