Det är definitivt inne med brodyrer på kläder och på bruksföremål inom inredning. För att inte tala om textila konstverk, som oftast också berättar en historia.

Broderade utsmyckningar finns idag på spinnsidans jeans, och de finns för all del också på många synliga plagg för våra manliga modemedvetna. Brodyrer kan oftast också motivera ett väsentligt högre pris för produkten.

Symposiet är till för dem som själva broderar, eller leder verksamheter där textil utsmyckning kan förekomma, och är ett samarrangemang mellan Västerbergs, Konst Gävleborg, Hemslöjd Gävleborg och Gästriklands hemslöjdsförening.
Under två dagar, 5-6 augusti, kommer experter / lärare från olika delar av Europa att lära ut sina respektive tekniker till intresserade symposiedeltagare.

Sara Lecher, Österrike, kommer att visa hur man kan kombinera tovade ytor med tunna tyger i olika former med hjälp av en speciell symaskin som arbetar med torrtovningsnålar.

Pian Bates är kvinnan bakom Roskildebroderiet. Ett 12-meters broderi – som trots namnet handlar om Bohuslän! Också Pian kommer. - Och många andra!

- Människor som är intresserade av broderi får träffas och utbyta idéer och erfarenheter, säger Renée Rudebrant, lärare på Textil Form vid Västerbergs och ansvarig för symposiet.

I Storvik finns en unik samling av folkliga textilier och brodyrer donerade till Västerbergs, som kommer att visas på en broderiutställning 8-9 augusti, som också kommer att visa skiftande broderitekniker och uttryck.

- Renée Rudebranttycker att man ska passa på tillfället att anmäla sig till broderiveckan 6-10 augusti, som också hålls på Västerbergs.
Veckan är till för dem som vill lära sig mer om olika tekniker, och den passar också dem som inte är så vana.

- Vi ser gärna att det kommer många också från vårt län, för man vet aldrig när en sådan här chans kan återkomma. Tänk att under fem dagar få ägna sig åt och förkovra sig i broderi och träffa trevliga personer från hela världen, säger Renée, som redan längtar till augusti.

Kontakta gärna Renée Rudebrant för mer information
070-669 62 90
renee.rudebrant@vasterberg.lg.se
http://www.lg.se/vasterberg