Ann-Britt Åsebol, riksdagsman för (m), har varit med i Rotary i 20 år och varit engagerad både lokalt och numer även internationellt som en av sjutton ledamöter i Rotarys styrelse, där Ann-Britt representerar Europa.
På 80-talet beslutade Rotary att hjälpa WHO med att bekämpa polio. Då fanns polio i cirka 100 länder som nu är reducerat till tre länder, Nigeria, Pakistan och Afghanistan där det mest förekommer i otillgängliga områden. Många medlemmar har också rest ut för att hjälpa till med vaccineringen. Ett arbete som inte kräver någon särskild medicinsk utbildning. Ett par droppar av vaccinet på tungan och sen är det bara för patienten att svälja!
Som många andra organisationer har Rotary idag inte lika lätt att värva nya medlemmar.
- Jag tror att det hänger samman med att vi inte lyckats sprida information om Rotary och vad vi står för, sade Ann-Britt Åsebol. I stället är det gamla fördomar om att Rotary bara är gamla gubbar!
Det var i och för sig inte förrän på 80-talet som kvinnor kunde bli medlemmar. I Sverige är idag nästan en fjärdedel av Rotarymedlemmarna kvinnor, betydligt högre än det globala snittet! Och andelen ökar stadigt.
- När folk får höra om vårt internationella engagemang för utsatta människor så får de en annan uppfattning om Rotary, sa Ann-Britt Åsebol. Det märker vi också när vi är ute med insamlingsbössorna eftersom det är många unga människor som lämnar bidrag.
Rotaryklubbarna har i dagarna avslutat ett projekt i Sudan där fyra vattenbrunnar borrats och satts i bruk. Gävle Södra Rotaryklubb är också engagerade i ett projekt för att hjälpa unga flickor i Kamerun till en bra start i livet med utbildning mm.
- Man behöver inte köra traditionella möten med mat och föredrag, berättade Ann-Britt Åsebol. I Umeå träffas en av klubbarna i en motionshall och genomför ett motionspass innan de äter en gemensam frukost.
I Sundsvall satsar en av klubbarna på simning och frukost!
- Vi behöver också se till att vi ger en samstämmig bild av Rotary, sa Ann-Britt Åsebol. Samma förutsättningar gäller oavsett om det är en klubb i Melbourne eller i Gävle!
Ett av många Rotaryprojekt handlar om sex stycken fredsforsningsinstitut varav ett finns vid Uppsala Universitet. Freds- och konfliktforskning står på programmet som alltså stöttas av Rotary.
- Vi skall vara stolta över att Rotary utsåg Uppsala som ett av ett hundratal sökande universitet, berättade Ann-Britt Åsebol.
Rotary startades 1905 i Chicago av advokaten Paul Harris och några av hans företagsbekanta. Det finns många kända Rotarymedlemmar genom åren: Winston Churchill, Walt Disney, Thor Heyerdahl, Tomas Edison med flera.
Rotary’s motto: Doing good in the world! Det vill säga Göra gott i världen. Man kan hoppas att fler människor är intresserade av att bidra till det!
En annan fördel med Rotary är att man kan fritt kan besöka klubbar i alla länder. Man behöver inte ens boka plats, det är bara att dyka upp - oavsett om det är Sydney, Kihei eller Ockelbo!

I Gävle finns 6 st Rotaryklubbar. Mer info om Rotary med länkar till klubbarna i regionen: http://www.rotary.se