Tanken med inkubatorföretagen är att både företagaren själv och affärsidén är viktig för att nå framtida framgång. Genom att träffa andra företagare, lära sig den rollen och det tänkandet, få professionell rådgivning och kreativa synpunkter kan både företagaren och affärsidén utvecklas. Vissa inkubatorföretag satsar mer på att utveckla individen, andra lägger större vikt vid affärsidé och affärsplan. Att lära sig att tänka som en företagare kan exempelvis betyda att inte göra allt arbete själv utan istället våga lägga ut uppdrag hos andra entreprenörer. På så sätt blir affären – och vinsten – större.

Att få hjälp av en inkubator innebär i de flesta fall att det nystartade företaget hyr in sig i inkubatorns lokaler, tillsammans med flera andra nystartade företag som finns där för att uppnå samma syfte. Närheten till de andra nystartade företagen innebär på ett tidigt stadium tillgång till ett nätverk fyllt av kunskap, erfarenhet och kontakter som är viktiga både från start och i framtiden. Det uppdrag som ett av företagen får kan dessutom generera jobb även för andra företag där närheten till varandra underlättar arbetet. Hos inkubatorföretaget finns dessutom tillgång till affärscoacher, referensgrupper och representanter från näringslivet. På så sätt finns professionell hjälp för att utveckla en idé till en kommersiellt hållbar affärsplan. Rådgivningen och coachningen ska också leda till att företaget snabbt når de rätta kunderna vilket i sin tur leder till en snabbare tillväxt. Nystartade företag kan också få hjälp med att knyta viktiga internationella kontakter samt hjälp med att hitta möjligheter till finansiering. Olika inkubatorföretag kan rikta sig mot en specifik grupp av nystartade företag som har verksamhet inom ett gemensamt område. Var inkubatorn har sina lokaler kan också ha betydelse för att underlätta viktiga kontakter, exempelvis med aktuell forskning.

En inkubator behöver inte bara inrikta sig på nystartade företag utan kan också ha rådgivning inför starten av ett bolag, för unga företag med stark tillväxt eller för väl etablerade företag inför nya utvecklingssteg. Det vanligaste är att ett nystartat företag finns under inkubatorns beskydd mellan ett till tre år för att därefter stå på egna starka ben som grundlagts under inkubatortiden.

Text: Kristina Hellerstedt Sundin

Förslag på bilder: http://www.istockphoto.com/file_closeup/object/4097523_growth.php?id=4097523

http://www.istockphoto.com/file_closeup/gender/male/men/2772520_future_stock_market_player.php?id=2772520