Dessa politiker har en rätt märklig inställning. Den avslöjar att de inte förstår att det enda mervärde som tillförs samhällsekonomin är den produktivitet, det mervärde, som uppstår när företag utvecklar, producerar och säljer varor och tjänster.

Den avslöjar också att man inte förstår företagens drivkraft, att de sällan drivs för att skapa jobb eller samhällsresurser för stat, landsting och kommun. Utan företagen finns för att ägarna vill bygga upp något, förverkliga en affärsidé, utveckla nya metoder, utveckla varor och tjänster samt dessutom tjäna pengar.

Det fina i sammanhanget är att detta medför att företag betalar skatt på omsättning och vinst. Det skapas behov av medarbetare som betalar skatt på lön och konsumtion. Dessutom genereras en positiv valutaström genom företagens försäljning till utlandet och utländska turisters konsumtion här.

När företagare beskriver utmaningar eller pekar på regler som begränsar företagen borde vi alltså lyssna med stort intresse. Då är det inget gnäll eller partipolitiska inlägg i fördelningsdebatten utan bara en önskan om att skicka näringspolitiska signaler om hur företagen ska kunna ges förutsättningar att utvecklas bättre, mer och snabbare till gagn för hela vårt samhälle.

Här finns nämligen lösningen på de samhällsutmaningar som Sverige och Gävleborg står inför såsom hur vi ska få fler människor i jobb, minska kostnaderna för utanförskap, öka skatteintäkterna och därmed finansiera det välstånd och den välfärd som de flesta av oss anser hör till ett gott samhälle. När vi talar om näringslivet beskriver ordet vad det faktiskt handlar om; näring till livet.

Jag hävdar att företagares utmaningar, önskemål och synpunkter aldrig kan eller bör förminskas som gnäll och klagomål, utan företagare förtjänar att bli lyssnade på. Det är företagen som är de riktiga jobbskaparna som kan bidra med lägre arbetslöshet och mer pengar till vår gemensamma välfärd.

Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv