När lågkonjunkturen slår hårt mot många företag och ungdomsarbetslösheten väntas bli större än någonsin under 2010, anställer McDonald’s i Norrköping 80 nya medarbetare. Tillsammans med Arbetsförmedlingen kommer cirka 500 ungdomar intervjuas på en rekryteringsdag som kan liknas med en Idolaudition på TV 4. ”Vi har tidigare använt oss av rekryteringsdagar där vi intervjuar alla som kommer till oss. I år tror vi att trycket kommer att bli större än någonsin. 24 timmar efter vi hade lagt ut annonsen hade vi över 150 anmälda till rekryteringsdagen och en vecka senare var det uppe i över 350 personer och då är det 3 veckor kvar att anmäla sig på”, säger Jacob Westerholm, restaurangchef på McDonald’s i Norrköping. McDonald’s har lovat att alla som kommer på rekryteringsdagen får chansen att bli intervjuad även om köerna väntas bli långa.
Under tredje kvartalet 2009 var 145 000 ungdomar i åldern 15-24 år arbetslösa. Detta motsvarar en relativ arbetslöshet på 22,2 procent. Sverige har en av EU:s högsta ungdomsarbetslöshet. Detta är inte bara ett finanskrisproblem utan ungdomsarbetslösheten var hög även under den senaste högkonjunkturen. ”Idag är det svårt att få ett arbete utan tidigare erfarenheter. Jag träffar många ungdomar idag som har svårt att få ett arbete i Norrköping och de flesta får inte ens komma till en intervju. Vi har genomfört rekryteringsdagar vid två tillfällen tidigare där vi garanterat en intervju med alla som kommer. Deltagarna har visat stor uppskattning över att få tillfälle att visa upp sig själva i en intervju, något som även blivit uppmärksammat av lokal media”, kommenterar Jacob.
McDonald's är Sveriges största privata ungdomsarbetsgivare med cirka 12 000 medarbetare över hela landet. Bara under 2009 anställde de 3000 nya medarbetare och nu ytterligare 80 endast i Norrköping.