Ewa Kohlström driver företaget Bildarna. Företaget hade tidigare sitt säte i Järfälla utanför Stockholm. Idag jobbar Ewa hemifrån sitt kontor i den lilla byn Eltebo utanför Torsåker.
Jag trivs med att jobba hemma säger Ewa. Det ger en stor frihet. Om vädret är bra på dagen kan jag lägga om min arbetstid. Det är skönt. Det är en av de mest positiva sakerna med att vara egen företagare.
Företaget Bildarna startades tillsammans med sonen för många år sedan. Ewa var chefredaktör på tidningen ”Blomsterbranschen” och var i behov av bilder snabbt.
Vi byggde ett fotolabb i källaren hemma berättar Ewa där vi framkallade och fick fram bilderna för skanning dagen efter. Det var innan den digitala tekniken. Där startades företaget och sen har det rullat på.
Idag är huvudverksamheten bild, text och utgivning av böcker. Vi gör också foldrar och broschyrer.

Camilla Hillberg är en annan kvinna som är företagare i Hofors. Den första april 2007 tog hon över Handelsträdgården. Idag heter det ”Allt i Ett Gardencentre”. Namnet skvallrar om att Camilla inte har svenska som modersmål.
Det stämmer, säger hon. Jag är från Brasilien men har bott lite här och var i världen. I mitt hemland drev jag företag i många år och i USA hade jag en ”Landscaping”firma där jag ritade trädgårdar och sålde produkter via Internet bland annat.
Att driva företag är på så sätt inget nytt för mig.
När jag och min man, som är från Torsåker, skulle flytta till Sverige ville jag fortsätta att jobba med blommor, trädgårdar och allt som hör till. Jag hade tänkt vänta tills att jag lärt mig språket men så dök det här upp och vi slog till!
Att vara företagare är inte ett 7-16 arbete och här på Allt i ett Gardencentre finns det mycket kvar att göra innan jag är färdig! Men jag trivs verkligen med det jag gör och har blivit så väl mottagen här på orten.

Christina Westberg startade sitt företag 1995. En av anledningarna var att hon gärna ville göra saker på sitt sätt.
Att få planera min tid och göra mina prioriteringar har varit väldigt viktigt för mig, säger Kicki.
Det var friheten att vara egen som lockade och jag ångrar mig verkligen inte!
När hon började jobba som revisor var det inte många kvinnor i branschen. Idag ser det lite annorlunda ut på den fronten.
Visst kollade en del av ”gubbarna” på mig men när dem förstod att jag var duktig på det jag gjorde fick jag deras respekt säger hon.
Idag har Kicki 7 anställda fördelat på två kontor. Ett ligger i Hofors och ett i Avesta.
Bägge kontoren är helt nya säger hon.
I Hofors kommer jag och Susanne Andersson-Norin, en kollega till mig att finnas.
Vi har även anställt en tjej från Sandviken och en ansvarig för det administrativa.
Det här innebär att vi kan erbjuda våra tjänster på en bredare front och till fler företag samt att vi kan ge bättre service. Det känns väldigt spännande!
En som varit med längst i det här gänget är Åsa Bagge. Hon är optiker i Hofors. Ja, och så har hon butiker i Ockelbo och Gävle också. Den i Ockelbo tog hon över 1995 och butiken i Gävle öppnades 2005.
Men redan 1983 öppnade jag företag i egen regi i Hofors berättar Åsa
Det var på grund av en ingift släkting som Åsa kom på att hon ville bli optiker. Efter några års studier och praktik tog hon över butiken i Hofors.
Utbildningen var inte alls lika lång då som den är nu säger Åsa.
De tre butikerna har idag 7 anställda.
– Det blir lite åkande mellan butikerna säger Åsa men jag är helt övertygad om att jag har världens bästa yrke skrattar hon.
I början var det lite ”lillagumman” syndromet men det gick över skrattar Åsa som helst inte ser på företagande som manligt och kvinnligt.
Åsa är Entré Hofors ordförande sedan april 2007. Det är ett uppdrag hon känner stolthet över.
Jag vill vara med och fortsätta att föra Hofors framåt. Vi ska inte stagnera i vår utveckling säger Åsa
Det händer så mycket positivt på orten nu och vi måste ta vara på detta.

Text och foto: Britt-Marie Hillberg