Hjärntrusten

En mörk kväll i oktober satt hemma hos en X-militär ett gäng och väntade på ”den vita varan”. De var oroliga för att leveransen inte skulle komma i tid.
Högbo GIF:s Esa Kuosko kläckte tanken: Vi ringer och frågar Storsiaren om när den vita varan kommer. Esa som är en handlingens man ringde och kom tillbaka med ett lugnande besked. ”Om vi skickar honom en ”vitvaruupptagare” så lovar han oss så mycket vi vill ha av snö till Vasaloppet.”
Detta hände när hjärntrusten för Gästrikeservice samlades för att förbereda vinterns övningar.

Många mil blir det.

Mandoms- och numera även kvinno-provet Vasaloppet kräver ordentliga förberedelser. Det är ”int bar och åk”. Detta märkte många åkare från Gästrikland tidigt. Förutom att vara såväl vältränad som välvallad så måste man med ganska korta intervaller, i det nio mil långa loppet, regelbundet kunna förse kroppen med både vätska och näring.

Spåren som inte förskräcker. Bild: Esa Kuosko

Såväl åkare som klubbar från vårt distrikt tyckte tidigt att de ordinarie kontrollerna från Smågan till Eldris inte riktigt räckte till . De måste kompletteras med egna stationer och det gjorde både en del åkare och klubbar från Gästrikland.
Så såg det ut fram till 1982 då OK Hammarens Hans Brolund förde fram tanken om att klubbarna från distriktet borde samarbeta för åkarnas bästa. Därmed var det som nu heter Gästrikeservice ett faktum. Inte mindre än sex extra stationer finns nu efter spåret.
Vi är väl nu ganska nära ett 30-årsjubileum?
.

Här ses Eric Thimper och Sune Sundell förbereda utskick av märken som åkarna med Gästrikeservice har på sig under loppet.



Vad man får när man har ett märke på sig

Förutom den välkända blåbärssoppan så servar man åkarna med allt från cocacola och dextrosol till kaffe och bananer.
Är det någon som behöver valla om så fixar man även det. Nya stavar och skidor kan man också stå till tjänst med liksom med torra strumpor. I snart trettio år har inte bara åkare från Gästrikland kunnat utnyttja Gästrikeservice. Många åkare kommer från andra distrikt.
All denna hjälp får åkarna om de abonnerar på Gästrikeservice. Man får sedan avgiften på rimliga 200:-är betald ett särskilt märke som berättigar till assistans under loppet

Det brukar vara omkring trehundra åkare från Gästrikland och ungefär lika många från andra delar av Sverige som anlitar Gästrikeklubbarnas värdefulla hjälp.


Hur långt får man åka innan man får Gästrikeservice?


Jouko Hyvönen Hofors AIF, Eric Thimper XL -Team Sportia, Esa Kuosko Högbo GIF, Birgitta Thimper stand in för Ockelbo SK, Ola Kvarnström stand in för Storviks IF och Sune Sundell Skidkamraterna .

Hofors AIF träffar man på vid Långhed sedan man åkt två mil från Sälen. Efter ytterligare en mil möts man vid Tennäng av Team Sportias kontroll där Eric Thimper basar. En knapp mil längre fram före sjöarna så betjänas man av såväl Högbo GIF som Naturkompaniet. Ockelbo SK möts man av vid viadukten då man åkt 52 km och har mindre än halva loppet kvar. När det bara är resten av loppet kvar och vi har åkt 65 km så får vi hjälp av anrika Storviks IF. De residerar vid Gopshus. Gästrikeservices sista kontroll den vid Läde sköter Skidkamraterna om.
Fulla av upplevelser , mjölksyra,muskelvärk,glädje sportdryck,vatten ,kaffe och choklad så gliiiiiider vi tack vare Gästrikeservice in i mååååååål!