Core Rehab AB är ett stöd för företag och dess anställda kring alkohol- eller drogrelaterade problem. Från det första samtalet och genom behandlingens alla faser bistår Core Rehab med råd, stöd och utbildning i frågor som syftar till att såväl ta sig an som förebygga missbruksrelaterade problem på företag och i organisationer. Verksamheten etablerades på konsultbasis för drygt tio år sedan och riktade sig inledningsvis till befintliga behandlingshem där Core Rehab bidrog med handledning och handlingsprogram.
- Efter några år insåg vi att den målgrupp vi riktade oss till inte alltid fick den hjälp den behövde, och därför beslöt vi oss för att specialicera oss på människor i arbetslivet. Vi var en av de första aktörerna i Sverige som satsade på detta, berättar Peter Nordlöw som ansvarar för Core Rehabs verksamhet i Sandviken.
Peter har erfarenhet av arbete med instutionsvård och återfallsbehandling. Han har studerat beroendelära i Sverige och utbildat sig i USA (Alcohol & Drug Consulting Education Program) på University of Minnesota.
Det har öppnat för ett helt nytt tänk här hemma. Med en ny syn på efterbehandlingen anpassade vi oss och gick som pionjärer för en arbetsform efter hur människor förändras förklarar Peter.
STÄLLER HÖGA KRAV
Core Rehab behandlar alla former av beroenden. Verksamheten sysselsätter toltalt sju personer med lång och gedigen erfarenhet i branchen. Det gör att man kan representera heltäckande lösningar i människors rehabiliteringsprocess.
- Medvetenheten bland företagen har ökat markant sedan 80-talet, men det kan alltjämt ta tid för människor att inse att beroendet finns och att den här typen av vårdbehov är stort, säger Peter som menar att arbetslivet i mångt och mycket har förändrats genom åren, vilket ställer större krav på Core Rehabs arbetssätt. Det innebär också att vikten av återkoppling och uppföljning blir allt större. Den öppenvårdsbehandling man bedriver är särskilt anpassad till människor i arbetslivet. Det har attraherat beställare som Sandvik, Korsnäs, Stora Enso, landsting och kommun.
- Vår ambition är att även erbjuda verksamheten i Gävleregionen. Redan i höst kommer ví att bjuda in intressenter till ett event som går av stapeln i början på nästa år, berättar Peter Nordlöw.