- All utrustning kommer på plats under maj/juni i år, om allt går som planerat. Sedan startar testkörning och kanske kan vi få fram en första liten kvantitet för lagring i minst tre år, så att vi får kalla det whisky, förklarar Ove Rönn, styrelseledamot och ansvarig för byggnaderna.

- Den första whiskyn kan bli kommersiellt klar först omkring år 2018, och fram tills dess får vi jobba på med produktionen och anordna events och andra upplevelser för att hålla ekonomin flytande. Vi kommer troligen också ha försäljning av fat, i första hand till våra aktieägare, berättar Sarah Winges, styrelseledamot och marknadsansvarig.

- Våra två destillationspannor, är tillverkade lokalt av Bäckströms i Hofors, i en
egen design för att passa den mängd vi skall producera och för att de skall rymmas i Vita Magasinet här på Gammelstilla Bruk.
- Anläggningen är förminskad till en tiondel av Skottlands minsta destilleri!

Brukets byggnader ägs av Stiftelsen Gammelstilla Bruk och här har turistströmmarna kommit igång med både modernt kafé, verkstäder och fullt fungerande kraftverk från 1920-talet! Kraftverket ägs sedan årskiftet av just Gammelstilla Whisky AB.

I Gammelstilla finns även en naturlig vattenkälla, som gör Gammelstilla Whisky ännu mera unik!

- Vi kommer att erbjuda en högkvalitativ dryck kallad Gammelstilla Whisky, GSW,
- producerad på Gammelstilla Bruk i Hofors - till befintliga och blivande konnässörer på en global marknad.

- Målet är att få dela med oss av den stolta kultur regionen andas, och att Gammelstillas lugn också avspeglas i denna dryck.

- Människor vill uppleva saker - man vill ”unna” sig! Och då passar det exklusiva och unika som vi och vår whisky står för! avslutar Sarah.

Faktarutan:

Gammelstilla Bruk i Hofors kommun
År 1653 fick myntmästaren Isak Kock tillstånd att uppföra en stångjärnshammare i Gammelstilla. Under de kommande nästan 300 åren skedde en betydande utveckling och expansion under de första 200 åren. Här tillverkades stångjärn och tackjärn och var för den tiden en stor industri. Men 1914 lades bruket ned och trakten blev då mer en skogs- och jordbruksbygd.

Vita magasinet/Sädesmagasinet, som innehåller whiskyanläggningen, byggdes sannolikt i samband med omfattande nyodlingar som kom till under åren 1757 – 1761. Den ökande åkerarealen medförde större spannmålsskördar som i sin tur krävde större och bättre magasin. Byggnaden är en gammal slaggstensbyggnad och kulturmärkt så det var bara att anpassa sig efter det.

Några ord om whisky:
Whisky kommer av gaeliskan: uisge beatha = livets vatten.
På Irland, i USA och Kanada stavas det: Whiskey.
Framställs av spannmål och härstammar från Skottland och Irland.
Skotsk whisky, Scotch, eller maltwhisky tillverkas av korn och får sin röksmak genom att säden behandlas med torvrök. Rye whisky tillverkas på liknande sätt men av råg. Amerikas Bourbon har majs som råvara.
Whisky lagras på ekfat; tiden växlar från minst 3 till bortåt 24 år.
Alkoholhalten ligger oftast mellan 40 och 43volym %, och då har koncentratet spätts ut med vatten.
Andra för oss kända svenska whisky projekt finns i Mackmyra, Box och Grythyttan.

För öppettider eller bokning av visning: maila, ring eller gå in på webbsidan!

Gammelstilla Whisky AB
Kolfallsvägen 2, 813 94 Torsåker
070-604 29 34 eller 070-637 09 26
info@gammelstilla.se, emission@gammelstilla.se
http://www.gammelstilla.se
GPS koordinater (WGS 84 decimal): N60.44090, O16.63399