Planeringen för en ny hälsomässa i Gävle började redan i slutet av augusti förra året. Vi förstod att en hälsomässa var efterlängtad men vi kunde aldrig föreställa oss att det gick så här lätt att fylla mässan med utställare. Vi har dessutom fått säga nej till ungefär 10 stycken företag som ringt och ville vara med.

Mässan inleddes med pompa och ståt och bandklippning av vår landshöving Barbro Holmberg och skådespelaren Rolf Lassgård. Barbro framförde i positiva ordalag hur viktigt hälsa är och hur viktigt samverkan och nätverkande är för länet. Rolf tog sedan över och körde en bejublad monolog ur pjäsen Henrik IV.

Efter invigningen tog Folkteaterna Gävleborg över och visa upp ett smakprov från deras föreställning "Blonderade ögonbryn".

- Att vi bygger upp vår fysiska hälsa med träning är allmänt känt, men nu börjar fler och fler få upp ögonen för att vår fysiska hälsa är starkt sammankopplad med den psykiska, säger Helena Kallin som jobbar med marknadsföring på Folkteatern. Detta kunde vi även se under hälsomssan, där många företagare som satsar just på vår mentala hälsa fanns representerade.
Fler och fler upptäcker den hälsofrämjande effekten av att delta i och ta del av olika kulturaktiviteter. Det var självklart för oss att vara med på denna mässa.


Besökarna på mässan kunde ta del av 30 olika utställare från Gästrikland, Dalarna och Hälsingland.

- Den bästa mässan vi varit på, vi kommer gärna nästa år, säger en av utställarna, Helén Iljegård, Spira Tankekraft, Edsbyn.

- Jätte kul, bra arrangerat, härlig stämning, säger en nöjd Lars Nyqvist Lundin, som demonstrerade produkter från Nikken.

Bredden var stor, både små och stora företag var representerade. Flera av utställarna hade” prova-på” och många av besökarna passade på att prova aromamassage, shiatsu, nyttiga energidrinkar, vibraträning och coaching. Då vädret var så härligt fick deltagarna prova på yoga och pilates ute på den gröna gräsmattan.

Förutom alla utställare erbjöds även ett digert föreläsningsprogram. De stora dragplåsterna var Johan Ekenberg som pratade om Kroppsläsning och Fredrik Paulún som bjöd på en lättsmält föreläsning om kost.

- Mycket intressanta föreläsning, jag har varit på flera stycken, sa en av åhörarna och visade upp flera blad med anteckningar.

Under alla mässan fick även besökarna se dans från Uddans & Co och häftig träning från S.A.T.S. Ett mycket uppskattat inslag som drog mycket folk.

Den största konkurrensen under mässdagarna bjöd det härliga vårvädret på, men trots värmen och solskenet lockade mässan närmare 3000 besökare. Det mest positiva var att de som kom var så intresserade att de stannade upp och pratade vid nästan varenda monter. Besökarna stannade även länge, vissa tillbringade flera timmar på mässan.

- Många av besökarna var ju riktigt intresserade, jag är postitivt överraskad säger Petra från Vendelkliniken, som under våren dragit igång sitt företag.

Planerna pågår redan för nästa års mässa. Frågorna Var? När? och Hur? ska först redas ut.

Avslutningsvis vill jag gärna tacka våra samarbetspartner för att ni gjort mässan möjlig att genomföra: Aromarummet, Ljusbubblan, Konsum Krysset, Hedvigs Trädgård, Källviks Gård, Folkteatern Gävleborg och Johan Dahl Utveckling.

Annika Wiberg - mässarrangör
Marknadsskaparna AB