Människan är ett flockdjur. Alla springer åt samma håll. Är det rea, ska alla dit. Är det premiär ska alla gå. Är det insläpp ska alla vara först. Vi är ett lämmeltåg som blint följer ledaren, oavsett vart det bär.
Charterresan är ett strålande exempel hur människan fungerar. Charter är tryggt. Buss hämtar vid flygplatsen, reseledaren håller gruppen samlad och vid informationsmötet bokar alla snällt de guidade turerna. Vi undviker risk. I andra skeenden i livet tenderar vi att göra samma sak. Vi går samma utbildning som våra kompisar, söker liknande jobb och rör oss i samma kretsar.
När det gäller våra pengar lyder vi blint de rådgivare som pekats ut för vår grupp. Det spelar ingen roll om det kommer ett stup, vi följer med. Ekonomiskt sett gör vi samma rörelser varje gång och undrar sedan vad som hände. Den kraft som styr oss att gå i grupp är rädsla. Fruktan att bli sedd som en udda figur, som gör saker, 97% av befolkningen undviker. Att ta en annan väg, som är outforskad är ett onormalt beteende för de flesta av oss. Rädsla har ett botemedel. Kunskap. Genom vetskap kommer nya insikter. Genom att välja källor och ledare nås kunskap som blir ett fundament till beslut.
Vi har alla rätt att misslyckas. Låt ingen döma dig för det.