Birger Lövgren, VD för Länsförsäkringar Gävleborg, började konferensen med att avtäcka den miniatyrmodell som avslöjar utseendet på Svanen, den tilltänkta skyskrapan i Gävle. Konferensen fortsatte sedan med en 3 minuter lång animerad film som visade byggnaden, där man som åskådare kommer ”inflygande” från söder och gör några svepande rörelser över huset.

– Vi vill med denna byggnad skapa ett landmärke för regionen Gävle-Sandviken och även för hela Gävleborgs län. Vi vill skapa en byggnad med en så spektakulär, men ändå vacker, arkitektur att man pratar om den i hela Sverige och kanske även utanför Sveriges gränser. Vi vill visa både omvärlden och Gävleborgarna själva att vi är en region som satsar och har en framtidstro - en markering över regionens skapandekraft och framåtanda,

Svanen får ett unikt läge vid korsningen mellan E4 och riksväg 80 intill Teknikparken och blir väl synlig från infartsvägarna runt Gävle. Tanken är att Svanen ska väcka nyfikenhet och uppmuntra till ett besök. Den skall förmedla ett budskap av nytänkande och dynamik. Tomten gränsar även till Boulognesskogen med den slingrande Gavleån, där parken och vattnet blir påtagligt närvarande.

– Svanen är faktiskt ganska enkel i sin konstruktion, fortsätter Birger Lövgren. Den bygger på väl beprövad teknik, vilket är en förutsättning för att investeringen ekonomiskt skall fungera på fastighetsmarknaden i Gävle-Sandviken.

Svanen är tänkt att bli en öppen byggnad med kontor, hotell, bostäder, konferens/kongress, utställningslokaler och service. Basen består av fyra cirkulära våningar om ca 4 600 kvadratmeter som omsluter en innergård. Ur basen reser sig högdelen med avtagande yta ju högre upp man kommer. Den totala ytan planeras till cirka 55 000 kvadratmeter.

- En del av det kapital Länsförsäkringar Gävleborg förvaltar skall vara långsiktigt placerat i fastigheter, säger Birger Lövgren på frågan varför Länsförsäkringar Gävleborg bedriver fastighetsprojekt. Vi har under senare år inte haft några fastighetsplaceringar och av det skälet söker vi nu nya fastighetsprojekt. Det vi vill pröva med Svanen är att fokusera våra framtida investeringar i fastigheter på hemmaplan istället för på andra platser i Sverige eller utomlands. Genom projektet Svanen hoppas vi att kapitalet skall ”arbeta flera gånger”; fungera som en god kapitalplacering, skapa arbetstillfällen i det län där Länsförsäkringar Gävleborg verkar, bidra till utveckling i samma region och vara ett landmärke och symbol för regionens framåtanda.