Den första anhalten på rundan är de populära Coffee Shop Java på Nygatan. Caféet har nyligen genomgått en omfattande renovering av lokalerna men menyn är densamma. Här är det alltid mycket folk och det är inget undantag denna onsdag trots att klockan är två på eftermiddagen och folk rimligen borde vara i skolan eller på jobbet. Bakom disken står som vanligt ägaren Jashar Jawanbakht. När jag undrar hur det kommer sig att han alltid har så många gäster säger han:
-Folk är alltid fikasugna. Även om jag tror att fikasuget också är beroende av vädret och vilket datum det är i månaden d.v.s. om det är före löning eller efter löning. De lite äldre gästerna kommer på förmiddagarna och på luncherna. De yngre kommer när de slutat skolan vid fyratiden på eftermiddagen.
Han fortsätter:
-Att de är så många som fikar generellt tror jag beror på att det är så lättillgängligt och informellt idag! Fiken erbjöd tidigare mest bara bullar och lite mackor. Nu kan du nästan äta vad du vill. Det är som att gå på restaurang men ändå inte. På en restaurang måste man klä upp sig. Hit kan man komma efter träningen och ta en sallad. Sedan är det helt ok att alla i sällskapet inte äter eller dricker något. En kan ta ett glas vatten medan någon annan äter en bakelse.
Vad äter och dricker gästerna helst?
-Det är väldigt olika. Nu till sommaren är det främst sallader medan man äter mycket varma mackor och lasagne på vintern. Sedan är det många som gillar vårt hembakade fikabröd. När det gäller drycken så är det väldigt populärt med latte just nu och många dricker också vitamindrycker, säger han.
Vid ett av borden sitter Erika Korsgaard och Susanne Hammarström. De är båda mycket för att fika och gör det ofta.
Erika säger:
-De vardagar jag är ledig försöker jag gå ner på stan och fika. Det motsvarar väl ungefär 4, 5 gånger i månaden.
Susanne säger:
- Jag fikar oftast på helgerna och är jag ledig fikar jag gärna någon gång i veckan också.
När de får frågan varför de fikar svarar de båda att caféfikandet fyller en viktig social funktion då man både får möjlighet att umgås med sina vänner och att komma ut och se folk.
Susanne lägger också till:
-Sen älskar jag fikabröd. Jag äter helst kladdkaka med grädde och så dricker jag kaffe till. Det är därför jag tycker att Coffee House by George är det bästa fikastället i stan – de har en underbar kladdkaka!
Ett annat mycket populärt och känt café i Gävle är Waynes Coffee som ligger på Drottninggatan. Sedan några år tillbaka finns caféet representerat på två ställen längs gatan men konceptet är det samma och vårt besök gick till det nyare caféet som ligger på nummer 4. Här träffar vi ägaren Ahmet Yilmaz.
Vilken typ av gäster har ni på Waynes Coffee?
- Åldern är från 20 år och uppåt kan man säga! På morgonen och förmiddagen är det mest studenter som går på högskolan som fikar och pluggar samtidigt. Mest fikande gäster har vi vid två, tre på eftermiddagarna. Från sex och senare på kvällen är det också en del människor som är ute och fikar.
Han fortsätter:
- Att fikatrenden har blivit så stor beror nog på att människor vill komma ut. Varför ska man sitta hemma om det finns något mysigt ställe på stan där man kan träffa sina vänner och fika samtidigt?
Precis som på Java äter gästerna gärna sallad och mackor även om de fikar.
Ahmet säger:
- Man dricker rent vatten eller vår lingondryck till salladen sedan tar man gärna kaffe efter. De som inte äter sallader dricker Caffe Latte. På sommaren dricker många alternativ till latten som vår Ice Latte eller vår Frappe.
Inne i caféets mysigare, lite mer ombonade del med soffor, fåtöljer och böcker sitter en av stamgästerna. Hon heter Mimmi Rynbäck.
- Jag fikar väldigt ofta, 4 ggr/vecka kanske och det nya Waynes är Gävles bästa café. Här är det så mysigt nu när det är nytt och fräscht och så har de gott svart kaffe, säger hon.
På frågan varför hon fikar så mycket svarar hon:
- Det är mest för att det inte finns något annat att göra i Gävle.
Det sista stoppet på Gestrike Magasinets caférunda görs på Konditori Lido på Södra Kungsgatan.
Konditoriet har varit igång sedan 1950-talet vilket kan anas om man ser till den tidstypiska inredningen med bl.a. en jukebox. Lokalen på Söder rymmer både traditionell försäljning över disk och en cafédel.
- Hos oss fikar flest på lördagar och söndagar men handlar över disk det gör man i slutet av veckan, säger Charlotte Ahlqvist som arbetar på Lido.
Hon berättar vidare att gästerna är väldigt blandade och att olika typer av gäster kommer olika tidpunkter på dagen precis som på de övriga caféer vi besökt.
-På morgnarna är det mycket frukostgäster och lite senare på dagen kan de bli lite äldre damer och familjer. När man fikar här äter man gärna wienerbröd, klassiska kanelbullar eller bakelser. De som är hungriga äter foccachia eller sallad, säger hon.
Vad dricker gästerna?
- Valet av dryck är väldigt åldersindelat. Äldre gäster tar vanligt kaffe medan de yngre väljer cappuccino, latte och te. Att man fikar så mycket tror jag beror på att det helt enkelt är ett bra sätt att träffas på. Och det är inte lika kostsamt som att gå ut på restaurang, säger hon.
Vid ett litet bord på Lido sitter två damer vid namn Ingrid Wernborg och Kristina Alldahl och fikar.
Ingrid berättar att hon går och fikar ungefär varannan månad medan Kristina säger att hon nog går lite oftare.
-För jag tycker faktiskt att det är väldigt trevlig att gå och fika, säger hon.
Ingrid hänger på. Hon säger
- Ja för det blir en annan upplevelse än att fika hemma. Och man sitter ofta i en trivsam miljö och man ser andra människor samtidigt som man äter någonting extra gott och har trevligt sällskap med kanske en väninna. Man kan sitta hur länge man vill och ha det mysigt.
Både Ingrid och Kristina är svaga för fikabröd och svart kaffe.
-Men jag kan ta en smörgås också om jag känner att jag är hungrig och så, lägger Ingrid till.
På frågan om vilket stans bästa café är säger Ingrid:
- Det är olika beroende på med vem man fikar. Lido tycker jag är ett bra ställe för oss som är lite äldre; det är lugnt och så där.
Kristina fyller i:
-Ja och Lido är också ett av de få ställen här i stan där man har bevarat en miljö som är något lite gammaldags. Och personligen så tycker jag att det är lite mysigare här än på ett café som är väldigt modernt.