”Come celebrate with us” var det vinnande konceptet från Gävle som an-spelar på att 2016 fyller Svenska Curlingförbundet 100 år, internationella curlingförbundet WCF 50 år och Gävlebocken 50 år. Nu återstår bara att övertyga det internationella förbundet om att tilldela Gävle herr-VM om tre år.

- Det här visar än en gång på att Gävle är en stark och duktig evenemangs-stad, säger Gävle Convention Bureaus ansvarige Elisabeth Hugg. Att ha 100 årsjubileum är tungt internationellt och det är dags för Sverige att ar-rangera igen. Men också Gävlebockens jubileum är en framgångsfaktor, bocken blev stor kändis och maskot, GoTee, när vi hade VM förra gången 2004, säger Elisabeth Hugg.

Då blev VM en jättesuccé och det sattes publikrekord för europeisk curling med nästan 5000 åskådare på Gavlerinkens läktare när Peja Lindholm bärgade VM-guldet. Nu hoppas CK Granit, Gävle kommun och Svenska Curlingförbundet att succén upprepas 2016 när världens tolv bästa herr-nationer gör upp om VM-bucklan i Läkerol Arena. VM planeras till april, här kommer en viktig dialog att ske med Brynäs IF. Hela fyra svenska stä-der var kandidat till VM-arrangemanget. Till slut drog Gävle längsta strået knappt före Malmö. Karlstad och Göteborg var de två andra kandidaterna.

- I Gävle finns curlingkultur och duktiga arrangörer och vi kommer med välbehag ihåg VM 2004, minns Stefan Lund som tidigare var succécoach för dubbla OS-vinnarna lag Anette Norberg.

Nu går den svenska ansökan där det står stämplat värdstaden Gävle in till WCF. Beslut kommer i juni.

- Redan nu till helgen lobbar vi på plats på dam-VM i Riga mot det interna-tionella förbundet för att övertyga om att de ska välja Gävle. Vi har redan lobbat en hel del och Sverige ligger väldigt bra till, säger CK Granits ordförande Göran Backlund.