– Att Gävle klättrar beror främst på att ett aktivt arbete nu har påbörjats för att förbättra det lokala företagsklimatet, säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv.

Gävle är den kommun i Gästrikland som klättrat flest placeringar på rankinglistan. Sett till hela Gävleborgs län är det Hudiksvall som klättrar flest placeringar med hela 83 placeringar till plats 113 och går nu om Ockelbo i rankingen som rasar 77 platser till plats 183.

– Ockelbo måste nu börja arbeta aktivt igen för ett bättre företagsklimat, säger Lotta Petterson. Kommunens dialog, information och service till företagen har sjunkit drastiskt. Men även upphandling och tillämpning av lagar och regler tappar mark. Det är av yttersta vikt att lyssna på invånarna och företagarna i Ockelbo.

Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat baseras främst på de betyg totalt 31 200 företagare från hela landet sätter på sin hemkommuns företagsklimat. Betygen gäller bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, kommunens service till företagen samt tillgången på arbetskraft med relevant kompetens.

– Det som gör vår ranking unik är att den baseras främst på vad företagarna anser. Företagarna är de verkliga experterna på företagsklimat.

– Där företagen trivs skapas tillväxt, jobb och välfärd. Det är viktiga grundförutsättningar för att klara framtidens utmaningar, både kommunalt och nationellt, säger Lotta Petterson.

Statistiska fakta från SCB och UC påverkar också rankingplaceringen. Det handlar bland annat om företagande och hur mycket kommunal verksamhet som är utlagd på entreprenad.

Hela rankinglistan och mycket annan information finns på Svenskt Näringslivs hemsida: http://www.svensktnaringsliv.se/foretagsklimat och på vår faktasajt http://www.foretagsklimat.se