– Tråkigt ur ett konsumentperspektiv, kommenterar Karin Ånöstam, Centerpartiets distriktsordförande i Gävleborg, som i flera debattartiklar stridit för att gårdsförsäljning av alkohol ska tillåtas.
– I Europa och resten av världen går det att köpa direkt från gårdarna. Jag tror att turister vill kunna köpa med sig en flaska hem även i Sverige. Och för gårdarna ute på landsbygden skulle det vara ett sätt att locka besökare, säger Karin Ånöstam.

På Mackmyra svensk whisky, som snart räknar med att öppna en whiskyby i Gävle, vill man inte lägga sig i regerings lagstiftningsarbete, men säger att gårdsförsäljning "inte vore till nackdel för oss".
– Det är inget vi har räknat med, men visst vore det en bra service framförallt för våra utländska gäster som inte är vana vid Systembolagets begränsade öppettider, säger presschefen Lars Lindberger.

Att svenska alkoholproducenter får samma försäljningsmöjligheter som övriga europeiska producenter, ser Lars Lindberger också som ett argument.

I hela Sverige finns idag 90 företag som tillverkar alkoholhaltiga drycker, varav två i Gästrikland – Mackmyra och Sandbacka Ale.
Centerns Karin Ånöstam tror att det skulle bli fler gårdsproducenter med en ny lag.
– Jag tror det skulle motivera fler att producera och förädla mat och dryck i mindre skala. Och med ett varmare klimat kanske det till och med går att odla vindruvor framöver, säger hon.

Folkhälsominister Maria Larsson (kd), som presenterade regeringens förslag, vill utreda om gårdsförsäljning kan kombineras med Sveriges EU-undantag från detaljhandelsmonopolet innan hon går vidare.
Men hon kan inte se att ett framtida tillstånd skulle påverka folkhälsan.
– Därtill är verksamheten för begränsad i Sverige, menar hon.

Karin Ånöstam förutsätter nu att hennes företrädare i regeringen fortsätter verka för gårdsförsäljning av alkohol.
– Det har vi ett stämmobeslut på i Centerpartiet, säger hon.