Landstinget Gävleborg har valt att kalla reformen ”Vårdval Gävleborg”. Eftersom vårt landsting valt ett system som innebär att hälsocentralerna skall ansvara för sjukgymnastiken har man inte förlängt avtalen med privata sjukgymnaster efter årsskiftet. Flera företag som erbjuder sjukgymnastik har därför varslat sin personal eftersom man inte vet om man har några uppdrag efter årsskiftet.
Ett av företagen som valt att inte varsla än är Hälsoinvest i Högbo. Håkan Stadin är chef på Hälsoinvest Högbo och han är oroad över framtiden eftersom det snart är 1 januari och ingen vet hur det kommer att bli.
- Men jag är mest orolig över konsekvenserna för patienterna och företagen i regionen, säger Håkan Stadin.
Hälsoinvest Högbo startades 1992 av Folksam och med smärtrehabilitering som specialitet. Under några år var företaget familjeägt men sedan 2008 ägs Hälsoinvest Högbo av Föreningen Sandvikens Företagshälsovård (1/3-del) och Föreningen Svenska RE (2/3-delar) via Hälsoinvest Företagsvård i Sandviken. Föreningarnas medlemmar är företag och organisationer.
Hälsoinvest Högbo har fyra kategorier av kunder, Försäkringskassan, Landstinget, privata företag samt försäkringsbolag. Uppdragen från Försäkringskassan minskar men man har fortfarande uppdrag med att göra underlag för beslut för särskilda läkarutlåtanden. De uteblivna avtalen kan få konsekvenser för både patienter och samhället:
• längre väntetid för att få komma till sjukgymnast
• längre sjukskrivningar och därmed ökade kostnader för företagen
• i förlängningen minskat skatteunderlag
Förlängda sjukskrivningsperioder drabbar dessutom den enskilde ekonomiskt.
I Västra Gästrikland finns idag ca 15 sjukgymnaster eller motsvarande i privata företag samt ca 17 som är anställda av Landstinget. Håkans Stadin beräknar att 6 - 8 000 människor behandlas av enbart de privata sjukgymnaster varje år i Västra Gästrikland, vilket motsvarar 15 - 20 000 behandlingar.
Det finns också ett antal sjukgymnaster som har etableringsrätt enligt gällande lag. Men det är totalt minst 3 000 patienter som drabbas i hela länet.
- När en stor del av kapaciteten försvinner från årsskiftet så det är klart att det blir problem, säger Håkan Stadin. Det finns landsting där hälsocentralerna har nyanställt sjukgymnaster men då har man i hög utsträckning valt att anställa nyutexaminerade för att få ned lönekostnaden.
- De som har råd kan naturligtvis betala sjukgymnastiken själva, men då blir det inte vård på lika villkor, menar Håkan Stadin. Och det är ju precis tvärt emot de principer man har arbetat för, nämligen att vård skall vara jämlikt.
Det ställs höga krav på dem som vill starta hälsocentral efter årsskiftet, så höga att till och med landstingets egna hälsocentraler har svårt att klara dem! Det skulle vara en möjlighet för Hälsoinvest Högbo att göra en intresseanmälan, men Håkan Stadin är tveksam till en så stor förändring av företagets verksamhet.
Ett annat problem för hälsocentralerna är att de kommer att få svara för kostnaderna om deras patienter väljer sjukgymnastik hos någon annan, antingen som har etableringsrätt enligt nationell taxa eller avtal med någon av länets övriga hälsocentraler. Det innebär att din hälsocentral får svårt att ha kontroll över de här kostnaderna, eftersom landstinget inte har något krav på remiss för att få komma till sjukgymnast. Vilket i och för sig är bra för patienterna!

Hur ser man på farhågorna för sjukgymnastiken på Landsting Gävleborg?
Robert Hill har varit ansvarig för projektet för Vårdval Gävleborg och han medger att det kan bli problem i övergången.
- Det finns ju alltid risk att det blir problem i samband med ett systemskifte, säger Robert Hill. Det hade varit möjligt för oss att undanta sjukgymnastiken, men vi vill ha en så bred bas som möjligt för primärvården.
Patienterna kommer att få sjukgymnastiken av sin Hälsocentral och det är möjligt för dem att köpa in den tjänsten av privata företag. Men Robert Hill tror att de i första hand kommer att anställa egna sjukgymnaster.
Hittills har tre företag anmält intresse för att starta hälsocentraler i Söderhamn, Nordanstig respektive Bollnäs.