Kommunikation. Förståelse. Sammanhang. Du och jag talar olika språk. Det är ett av skälen att vi misstolkar varandra. Över nittio procent av kommunikationen är icke verbal. Det vill säga kroppsspråk. Står du med armarna i kors och säger att du älskar någon, så tar kroppsspråket över och säger något helt annat. Säg att du är glad när du visar ilska så ser du hur andra reagerar. Det talade står för en bråkdel av ditt kommunicerande. Ändå är det talade ordet så kraftfullt och mäktigt. En elak kommentar kan bränna fast som en tatuering, som tar år att tvätta bort. Goda talare har slipat ordens betydelse och kombinerar med ett övertygande kroppsspråk.
Det finns ord som borde bannlysas. Ord som ”man”, ”men” och ”inte”. Det finns dagligen exempel på formuleringar som lika gärna kunde skrivits annorlunda. På ett anslag stod: Glöm inte hörselskydd, ta inte med hunden. Vår hjärna saknar tolkningsförmåga för ordet ”inte”. Det stryks helt enkelt i processen. Vad som egentligen står och omedvetet tolkas är: Glöm hörselskydd, ta med hunden. Vad händer om du säger till ett barn: Gå inte i vattenpölen! Barnet går naturligtvis i vattenpölen. Ordet ”inte” används ofta i frågeställningar som: Inte kan du räcka mig saltet? Hjärnan uppfattar frågan utan ordet och syftet med användningen av ”inte” är meningslöst. Det bidrar bara att understryka osäkerhet och ett ursäktande beteende.
Det lilla ordet ”man”, som kan användas i frasen: ”Det borde man göra”. Vem är ”man”? Du pratar då om dig själv i tredje person. Det är ett tecken på osäkerhet och ett generaliserande av din egen existens. Att prata i jag-form stärker din självkänsla.
Ordet ”men” inleder ofta en bisats och styrker ofta en motsats. Ett förödande ord som skjuter ett positivt påstående i sank. Ett exempel: Jag tycker du är så flitig och gör god mat, men den där pajen du gjorde... Mottagaren av kommentaren kommer bara att komma ihåg det sista negativa som sades och därmed var hela berömmet förgäves. Ordet ”men” används populärt i kombination med ordet ”nej”. Nej, men det var ju fantastiskt! Vad betyder det. Var det fantastiskt eller var det något annat?
Ett annat ord med tveksam betydelse är ”försöka”. Det finns inget försöka. Antingen gör du något eller så låter du bli. Tänk att du tappar något på golvet. Antingen tar du upp det eller så misslyckas du.
Ord och dess fraseringar är betydelsefulla och speglar vår nivå av självkänsla. Nå dit du vill genom att uttrycka dig meningsfullt och ärligt. Träna dig dagligen att utesluta dessa små ord och bli hörd. Men kan du försöka låta bli inte?