Högst upp i det vackra huset samlades 28 stycken medlemmar och gäster för att vara med på en Mackmyra kollektionsprovning. Framdukat på borden stod 6 stycken glas med olika sorters whisky från Mackmyra Svensk Whisky. Gabriel Edelbrock, whiskykonsult från Mackmyra, guidade oss genom provningen.

Under den dryga timme som provningen pågick fick vi lära oss en hel del om den ädla konsten att framställa whisky. Gabriel gick igenom provkollektionen som bestod av fem stycken single cask och en single malt och förklarade skillnaderna. Han berättade att alla single malt från Mackmyra har samma bas men att de sedan sätter till olika kryddblandningar för att få fram olika smakvarianter av whiskyn. De sex olika sorterna var verkligen olika. Skillnaden, fick vi lära oss, bestod delvis i på vilket fat de lagrats, begagnade bourbon eller sherryfat, eller de helt nytillverkade faten av svensk ek. I provkollektionen ingick två sorters rökig whisky. Mackmyra använder enris till sin rökning och här betonade Gabriel deras strävan att hitta en egen touch på rökningen så att whiskyn smakar extra mycket svenskt. Medan vi provade oss fram till vår egen favorit bland de utvalda sorterna berättade Gabriel den fantastiska historien bakom företaget. Allt började på en skidresa, då åtta vänner framåt småtimmarna började fundera på varför det egentligen inte fanns någon svensk whisky. Ett år efter detta nattliga samtal förverkligades drömmen och företaget Mackmyra Svensk Whisky startades. Utvecklingen har gått fort och företaget har gått från att vara ett dryckesföretag till ett upplevelse- och glädjeföretag.

Efter provningen tog Jens Brismo, Engeltofta Restauranger AB, på allmän begäran över och berättade om Engeltoftas historia, ägarförhållanden, spökerier och hur de idag driver och i framtiden kommer att driva denna fantastiska konferensanläggning.

Annika Wiberg

Mer info:
http://www.mackmyra.se
http://www.gavleborg.foretagarna.se