Tomas Grönqvist är en 34-årig Gävlebo, ett före detta cykelproffs med stor passion för just cykel. Han är född och uppvuxen i Kilafors i Hälsingland, men bor idag i Gävle med frun Anna och deras tvååriga dotter.

Mellan åren 1999 och 2004 bodde Tomas i Italien, i staden Lucca där han levde och försörjde sig som cykelproffs. Karriären tog sin början 1995, när Tomas liftade med en lastbil ner till Italien för att förverkliga sin dröm. Under åren vann han sammanlagt tre stora tävlingar och samlade på sig erfarenheter från hela världen. Tomas har representerat det svenska landslaget inom cykling vid ett trettiotal hedersfyllda uppdrag och där bland annat VM och Postgirot. 

Idag är Tomas företagare, och har under de senaste tre åren startat ett antal projekt och företag. I näringslivet har han samarbetat med bland andra Färjestads BK, DHL, Arla och Bristol ´n Myers Squibb.

Idag samarbetar Tomas bland annat med Trafikverket (fd. Vägverket) där han ansvarar för en kampanj som marknadsför cykel som alternativt transportmedel, främst i Stockholm. Han jobbar också sedan en månad tillbaka med det Svenska Cykelförbundet, där han ansvarar för marknadskommunikationen. Utöver detta anordnar Tomas ledarskapsresor på cykel i Italien, är delägare i ett företag som tillverkar handbyggda cykelhjul samt håller inspirationsföreläsningar över hela Sverige.

Genom sitt intresse för allt som har med cykel att göra har Tomas Grönqvist bestämt sig för att göra WSP-vdn Rikard Appelqvist sällskap på cykelturen mellan Gävle och Hudiksvall. Duon startar i Gävle (plats ännu oklart) på måndag 7 juni, runt 11:00, och beräknar vara framme i Hudiksvall ca sex timmar senare, beroende på yttre omständigheter och vägval. 

Tomas använder sig av samma cykel som den senaste proffssäsongen i Italien, men erkänner att han är lite nervös över hur det ska gå, formen är ju inte densamma nu som under proffsåren…

- Den stora frågan kan nog bli vem som egentligen drar* vem, skrattar Tomas Grönqvist.

(*= På cykelspråk betyder dra hjälpa till genom att ligga först och ta vindmotståndet.)


Tomas Grönqvist framför en av sina cyklar, dock inte den han använder på måndag…

Visste du att…?

* …150 000 personer cyklar i Stockholm varje dag under sommarhalvåret.

* …de flesta som cykelpendlar gör det inte för miljöns eller ekonomins skull, utan med motivet transporttid=motionstid.

*…ett cykelproffs kör mellan 3000-4000 mil/år

*…en Tour d France Etapp har mellan 15-20 miljoner åskådare.

* …vid senaste Sommar-OS tog Svenska Cykellandslaget 2 av Sveriges totalt 6 medaljer.