Dagen inleddes med ett besök hos landshövding Barbro Holmgren och länsråd Anna-Lena Österborg där företagsklimatet i länet diskuterades, liksom behovet av satsningar på infrastrukturen för att öka tillgängligheten. Man diskuterade även exportens betydelse för tillväxten, som möjliggörs tack vare de stora exportföretagen som etablerat sig i länet. Gävleborg är ett av Sveriges absolut största exportlän. Både Holmberg och Österborg såg positivt på den nya servicemyndigheten, som efter ett beslut fattat av Alliansregeringen, kommer att placeras i Gävle och leda till minst 150 nya arbetstillfällen i länet.
Rundresan fortsatte till Lantmäteriet där generaldirektör Bengt Kjellson berättade om internationella projekt. Man diskuterade även lämpligheten av att ha huvudkontoret i Gävle, vilket inte alls upplevdes som problematiskt eller innebar begränsningar vid rekryteringar. Det visade sig vara så att medarbetare flyttade från Stockholm till Gävle tack vare jobbet på Lantmäteriet.
Dagen avslutades på Cibes Lift i Järbo, som tillverkar och säljer plattformshissar och är det sjunde största exportföretaget i Gästrikland. Marknadschefen Dan Dannberg berättade att de exporterar 80 procent av sina produkter till i stort sett hela världen, som längst till Nya Zeeland. Cibes Lift har nyligen flyttat tillbaka sin ledningsgrupp till Järbo från Stockholm. De upplever det inte heller som problematiskt att ha sitt huvudkontor i länet. De har satsat på språkkunskaper och högutbildad personal vid rekryteringar och har inte haft några problem med att hitta anställda. De har goda förhoppningar om att kunna stanna kvar i Järbo. Vidare diskuterades hur oppositionens förslag om att införa en så kallad kilometerskatt skulle påverka verksamheten negativt eftersom det skulle innebära större kostnader och därmed prishöjningar för kunderna.